• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Τραβάει την ανηφόρα – Πάνω από τα 111 δολ. το Brent

    • Bloomberg
    άντληση πετρελαίου


    Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε για τρίτη μέρα καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ οι επιθέσεις ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία πυροδοτούν περαιτέρω την άνοδο.

    Το West Texas Intermediate ξεπέρασε τα 108 δολάρια το βαρέλι και ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ σημειώσει ράλι σχεδόν 14% από το κλείσιμο της περασμένης Τετάρτης.

    Η αναταραχή συνεχίζεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα και τους αγοραστές αργού να αποφεύγουν τα φορτία της χώρας.

    Ο WTI ξεπέρασε τα 130 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα αυτό το μήνα για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, πριν υποχωρήσει. Οι τιμές παρουσίασαν πρωτοφανή αστάθεια, με συχνές ενδοημερήσιες διακυμάνσεις περίπου 10 δολαρίων.

    Oil benchmarks WTI, Brent climb as the week's trading gets under way
    Οι δείκτες αναφοράς για το πετρέλαιο WTI και Brent σκαρφαλώνουν σε υψηλότερα επίπεδα

    Στο μεταξύ, εντείνονται οι αντιδράσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν στην εισβολή της Ρωσίας. Αργότερα τη Δευτέρα, αξιωματούχοι θα ενημερώσουν τις ενεργειακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Exxon Mobil, καθώς και τις τράπεζες για τον πόλεμο και τις επακόλουθες κυρώσεις. Ξεχωριστά, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα καλέσει ομολόγους του στην Ευρώπη και αργότερα αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιήσει ταξίδι στην περιοχή.

    Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης επιτέθηκαν σε τουλάχιστον έξι τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Σαουδική Αραβία αργά το Σάββατο και νωρίς την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που διευθύνονται από τον πετρελαϊκό κολοσσό Saudi Aramco. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα στόχευσε μια αποθήκη καυσίμων στο Jazan στα νοτιοδυτικά του βασιλείου και μια μονάδα φυσικού αερίου στην πόλη Yanbu της Ερυθράς Θάλασσας.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του West Texas Intermediate σημείωσαν άνοδο 3,8% και διαπραγματεύονταν στα 108,63 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέα Υόρκης.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου του brent ενισχύθηκαν κατά 3,4% φτάνοντας στα 111,62 δολάρια το βαρέλι στο ICE.

    Με τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία να συνεχίζονται, οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαιοειδών στον κόσμο περιορίζουν τις δραστηριότητες τους στη Ρωσία.

    Το Σάββατο, η Baker Hughes Co. δήλωσε ότι αναστέλλει τις νέες επενδύσεις σε τοπικές δραστηριότητες. Ακολούθησε παρόμοια δήλωση της Schlumberger την Παρασκευή, ενώ η Halliburton Co., έχει σταματήσει τις τρέχουσες και μελλοντικές εργασίες στη χώρα.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΕΕ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας



    ΣΧΟΛΙΑ