• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Πτώση μετά το υψηλό πέντε μηνών – Κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Το πετρέλαιο υποχώρησε από το υψηλό πέντε μηνών αφότου το Ισραήλ είπε ότι θα απομακρύνει ορισμένα στρατεύματα από τη Γάζα. Την ίδια ώρα, οι traders περιμένουν μια σειρά από στοιχεία της αγοράς που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα και θα παρέχουν ενδείξεις για την προσφορά και τη ζήτηση του εμπορεύματος.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν έως και 2,6% πριν ανακτήσουν μέρος των απωλειών και διαπραγματεύονται κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

    Το West Texas Intermediate βρισκόταν νωρίτερα κάτω από τα 86 δολάρια.

    Το πετρέλαιο σημείωσε ράλι πρόσφατα λόγω της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων και των κραδασμών στην προσφορά, αυξάνοντας την προοπτική η τιμή του να φτάσει σε τριψήφιο νούμερο.

    Το Ισραήλ δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από τη νότια Γάζα, με τις δυνάμεις να ανασυντάσσονται και να προετοιμάζονται για μελλοντικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης στη Ράφα.

    Το Ιράν ετοιμάζεται επίσης να απαντήσει σε μια ύποπτη ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του στη Συρία, η οποία θα μπορούσε να κλιμακώσει τις περιφερειακές εντάσεις.

    Crude Falls as Technical Resistence Adds to Bearishness | Brent's 14-day RSI rose above 70, signaling overbought conditions
    Η τιμή του αργού υποχωρεί, με την τεχνική αντίσταση να αυξάνει τις εκτιμήσεις για περαιτέρω πτώση

    «Η αστάθεια – με ανοδικές προοπτικές- του πετρελαίου παραμένει παρούσα, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα γεωπολιτικά που ενισχύουν τις ελλείψεις προσφοράς αλλού», δήλωσε ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής για την Ασία στη Mizuho Bank Ltd. στη Σιγκαπούρη.

    Το αργό σημείωσε κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα την Παρασκευή, καταγράφοντας την καλύτερη πορεία από τον Αύγουστο. Ωστόσο, το γρήγορο ράλι “σκάλωσε” στην τεχνική αντίσταση. Το Brent εκτινάχθηκε σε υπεραγορασμένο έδαφος με βάση τον δείκτη RSI 14 ημερών, γεγονός που συνέβαλε στην εμφάνιση βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων.

    Οι ευρύτερες προοπτικές παραμένουν θετικές, με μια σειρά δεικτών να υποδηλώνουν ανοδική τάση για τις τιμές. Η αστάθεια έχει επανέλθει και τα funds συνεχίζουν να τοποθετούνται long στα συμβόλαια του αργού.

    Η Υπηρεσία Πληροφοριών για θέματα Ενέργειας των ΗΠΑ πρόκειται να δημοσιεύσει τις Βραχυπρόθεσμες Ενεργειακές Προοπτικές την Τρίτη. Θα ακολουθήσουν εκθέσεις από τον ΟΠΕΚ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

    Τα δεδομένα που θα γίνουν γνωστά και τα σχόλια θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση των προοπτικών για τα παγκόσμια ισοζύγια πετρελαίου. Οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ συμπίπτουν με τις διακοπές εφοδιασμού από παραγωγούς όπως το Μεξικό και τις συνεχιζόμενες διακοπές στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων των Χούτι στη ναυτιλία.

    Οι ροές της Ρωσίας και της Βενεζουέλας βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο καθώς οι ΗΠΑ εντείνουν την επιβολή των κυρώσεων.

    Νωρίτερα τα συμβόλαια Ιουνίου του brent διαπραγματεύονταν στα 89,70 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 1,6%.

    Τα συμβόλαια Μαΐου του WTI με απώλειες επίσης 1,6% βρίσκονταν στα 85,55 δολάρια το βαρέλι.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πετρέλαιο: Άλμα 4,8% για το Brent σε επίπεδο εβδομάδας, ξεπέρασε τα 91 δολάρια το βαρέλι

    Four Seasons Yachts: Έως 330.000 δολάρια για μία μίνι κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά

    Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του φετινού ΕΝΦΙΑ



    ΣΧΟΛΙΑ