• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Διακυμάνσεις πέριξ των 105 δολαρίων

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο σημειώνει διακυμάνσεις στην περιοχή των 105 δολαρίων το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν την υψηλότερη ζήτηση για προϊόντα διύλισης πετρελαίου έναντι μιας σειράς lockdown που επιβάλλονται σε ολόκληρη την Κίνα.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate κινήθηκαν μεταξύ κερδών και απωλειών στην Ασία αφού έκλεισαν 0,5% υψηλότερα τη Δευτέρα.

    Οι εξαγωγές ρεκόρ καυσίμων από τις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ εξαντλούν τις τοπικές προμήθειες, ωθώντας τα περιθώρια κέρδους του ντίζελ σε νέο υψηλό. Η στενότητα αντανακλά την υψηλότερη παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα, ειδικά από τη Λατινική Αμερική, καθώς η προσφορά παραμένει χαμηλή λόγω της αποφυγής των ρωσικών φορτίων.

    Το πετρέλαιο επηρεάζεται από την ταραχώδη περίοδο εμπορικών συναλλαγών που ξεκίνησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

    Οι τιμές τη Δευτέρα αρχικά υποχώρησαν καθώς το Πεκίνο και η Σαγκάη εφάρμοσαν αυστηρά μέτρα για να περιορίσουν το εκτεταμένο ξέσπασμα του Covid-19, πυροδοτώντας ανησυχίες για τη ζήτηση. Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να προτείνει απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών έως το τέλος του έτους.

    Crude remains vulnerable to wild swings amid Russia-Ukraine crisis
    Το αργό παραμένει ευάλωτο στις έντονες διακυμάνσεις εν μέσω της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας

    «Το πετρέλαιο αυτή τη στιγμή τροφοδοτείται από το ρεκόρ αποστολών καυσίμων από τις ΗΠΑ, αλλά πιθανότατα αυτός θα είναι ένας προσωρινός παράγοντας», δήλωσε ο Will Sungchil Yun, αναλυτής εμπορευμάτων της VI Investment Corp. στη Σεούλ.

    «Η αγορά θα παραμείνει αναστατωμένη από τις προοπτικές απαγόρευσης των ρωσικών εισαγωγών και τη στρατηγική Covid Zero της Κίνας, η οποία θα έχει πιο διαρκή αντίκτυπο στις τιμές».

    Το αργό κινήθηκε ανοδικά για πέμπτο μήνα τον Απρίλιο, σημειώνοντας το μεγαλύτερο σερί μηναίων κερδών από τον Ιανουάριο του 2018. Η αγορά αντιμετωπίζει επίσης ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση, υψηλό πληθωρισμό και μια ολοένα πιο επιθετική ρητορική αυστηροποίησης από στελέχη της Fed, αφήνοντας τις τιμές ευάλωτες σε μεγάλες διακυμάνσεις.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του WTI κινήθηκαν σταθεροποιητικά στα 105,11 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του Brent με οριακή μεταβολή διαπραγματεύονταν στα 107,49 δολάρια το βαρέλι στο ICE.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γερμανία: «Ναι» στην επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Προειδοποίηση για αύξηση των τιμών



    ΣΧΟΛΙΑ