• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Δεύτερη ημέρα ανόδου με το βλέμμα στην Κίνα

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο σημειώνει άνοδο για δεύτερη ημέρα μετά από τα σημάδια περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών της Κίνας για τον Covid-19 και το κλείσιμο ενός βασικού αγωγού στη Βόρεια Αμερική.

    Το West Texas Intermediate σκαρφάλωσε πάνω από τα 74 δολάρια το βαρέλι αφού έκλεισε 3% υψηλότερα τη Δευτέρα, καταγράφοντας τα πρώτα κέρδη μετά από επτά συνεδριάσεις.

    Ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς και θα υποδεχθεί σύντομα περισσότερους διεθνείς ταξιδιώτες, αυξάνοντας τις ελπίδες για την ζήτηση από τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

    Η ταχεία κατάργηση της πολιτικής Covid Zero από την Κίνα οδήγησε σε απότομη ανάκαμψη τη μεγαλύτερη εγχώρια αγορά αεροπορικών ταξιδιών στον κόσμο, αν και η αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας.

    Οι οικονομολόγοι αναμένουν επίσης ότι η Κίνα θα χαλαρώσει τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική για να ενισχύσει την ανάπτυξη.

    Oil Futures Gain | Prices rise as traders eye China demand, Keystone pipeline closure
    Οι τιμές αυξάνονται καθώς οι έμποροι παρακολουθούν τη ζήτηση της Κίνας και το κλείσιμο του αγωγού Keystone

    «Η ικανοποίηση για το άνοιγμα της Κίνας και η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα επισκιάσουν τους φόβους για οπισθοδρόμηση» της ανάπτυξης, δήλωσε ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής για την Ασία στη Mizuho Bank Ltd. στη Σιγκαπούρη. Υπάρχει επίσης «συντονισμένη πολιτική τόνωσης που πυροδοτεί μια οικονομική ανάκαμψη», είπε.

    Το αργό εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά για την πρώτη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση από τα μέσα του 2019, λόγω των ανησυχιών για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, με τη χαμηλή ρευστότητα στην αγορά πετρελαίου να επιδεινώνει τις διακυμάνσεις των τιμών.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου του WTI ενισχύονταν νωρίτερα κατά 1,4%, στα 74,16 δολάρια το βαρέλι.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του brent με άνοδο 1,5%, διαπραγματεύονταν στα 79,13 δολάρια το βαρέλι.

    Οι συνθήκες ψύχους θα συνεχιστούν σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ασκώντας μεγάλη πίεση στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και αυξάνοντας τις προοπτικές ζήτησης για καύσιμα.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ζητήσει να λειτουργήσουν δύο μονάδες με καύση άνθρακα τη Δευτέρα προτού ακυρώσει το αίτημα εν μέσω ενδείξεων ανακούφισης από τις χειμερινές καιρικές συνθήκες.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πετρέλαιο: Άλμα 3% του WTI καθώς παραμένει κλειστός ο αγωγός Keystone

    Η Ρωσία εξετάζει μείωση παραγωγής πετρελαίου ως απάντηση στο πλαφόν



    ΣΧΟΛΙΑ