• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Άλμα 3% του WTI καθώς παραμένει κλειστός ο αγωγός Keystone

    • NewsRoom
    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Με κέρδη έκλεισαν την Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, βρίσκοντας στήριξη στις ανησυχίες για τα αποθέματα εν μέσω χειμώνα.

    Η παύση λειτουργίας του Keystone Pipeline, λόγω διαρροής, αφαίρεσε από την ημερήσια παραγωγή  600.000 βαρέλια πετρελαίου. Ο αγωγός παραμένει κλειστός, καθώς αργεί η επισκευή του, με την αγορά να προσπαθεί να εκτιμήσει μια επίπτωση μιας πιθανής παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας του. Ο αγωγός της TC Energy Corp μεταφέρει αργό από τον Καναδά προς τις ΗΠΑ.

    Την ίδια ώρα, η Ρωσία απείλησε με μείωση της παραγωγής ως απάντηση στο πλαφόν στις θαλάσσιες μεταφορές ρωσικού πετρελαίου.

    Η ανησυχία για την παραγωγή έρχεται μάλιστα την ώρα που η Κίνα χαλάρωνε τους περιορισμούς της για την COVID-19, ενισχύοντας τις προοπτικές ζήτησης.

    Σε αυτό το κλίμα, το WTI Ιανουαρίου έκλεισε με άνοδο 2,15 δολάρια ή +3%,  για να διαμορφωθεί στις 73,17 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Ανοδικά κινήθηκε και το Brent Φεβρουαρίου, το οποίο έκλεισε στα 77,99 δολάρια το βαρέλι, στο ICE Futures.

    Την περασμένη εβδομάδα, το Brent και το WTI έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια πιθανή παγκόσμια ύφεση θα μπορούσε να βλάψει τη ζήτηση πετρελαίου.



    ΣΧΟΛΙΑ