• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Άνοδος της τιμής μετά τη μείωση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ

    • Bloomberg

    πετρέλαιο


    Το πετρέλαιο κινείται ανοδικά μετά από δύο ημέρες πτώσης, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ συρρικνώθηκαν περαιτέρω ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και η Σαουδική Αραβία υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο για να δαμάσει την αγορά.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate διαπραγματεύονταν κοντά στα 111 δολάρια το βαρέλι. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε ότι τα αποθέματα καυσίμων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 4,22 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Τα αποθέματα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτήν την περίοδο του έτους από το 2013.

    Η αγορά βρίσκεται εν μέσω μίας ασταθούς περιόδου συναλλαγών από τα τέλη Φεβρουαρίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αναζωπύρωση του Covid-19 σε ολόκληρη την Κίνα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι η χώρα έκανε ό,τι μπορούσε για την αγορά πετρελαίου, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε έλλειμμα αργού.

    US crude inventories slide ahead of summer driving season
    Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ υποχωρούν εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανατρέψει τις εμπορικές ροές και έχει πυροδοτήσει τον πληθωρισμό παγκοσμίως. Οι ασυνήθιστα υψηλές εξαγωγές βενζίνης από την Αμερική διαβρώνουν επίσης τα εγχώρια αποθέματα ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου που ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο και αυξάνεται η κίνηση των αυτοκινήτων.

    «Φαίνεται ότι η αγορά παραμένει ανεπαρκής», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων στην UBS. «Υπάρχει ακόμη μεγάλη ζήτηση για ταξίδια προσεχώς και οι περιορισμοί της Κίνας πιθανόν να αρθούν». Παράλληλα, επισήμανε ότι οι ρωσικές εξαγωγές θα μπορούσαν επίσης να μειωθούν.

    Τα συμβόλαια Ιουλίου του WTI αυξήθηκαν κατά 1,5% στα 111,44 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Τα συμβόλαια Ιουλίου του brent ενισχύθηκαν κατά 1,3% στα 114,98 δολάρια το βαρέλι στο ICE.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ότι «η προσφορά πετρελαίου αυτή τη στιγμή είναι σχετικά ισορροπημένη».

    Οι ΗΠΑ ηγούνται μιας συντονισμένης απελευθέρωσης παγκόσμιων αποθεμάτων αργού σε μια προσπάθεια να δαμάσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γερμανία: «Εντός ημερών» το εμπάργκο της ΕΕ στο πετρέλαιο της Ρωσίας



    ΣΧΟΛΙΑ