• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Αυτές είναι οι χώρες που θα πληγούν περισσότερο αν φτάσει η τιμή στα 100 δολάρια

    • NewsRoom


    Η αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και των συμμάχων του πυροδότησε νέο ράλι των τιμών του πετρελαίου και αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι μεγάλοι εισαγωγείς του όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θα επηρεαστούν περισσότερο εάν οι τιμές φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, όπως προβλέπουν ορισμένοι, αναφέρει το CNBC.

    Την Κυριακή, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, πραγματοποιώντας μια κίνηση που δεν περίμεναν οι αγορές πετρελαίου.

    Οι εθελοντικές περικοπές από τις χώρες του καρτέλ πετρελαίου πρόκειται να ξεκινήσουν τον Μάιο και να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2023.

    Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ όπως το Κουβέιτ, το Ομάν, το Ιράκ, η Αλγερία και το Καζακστάν θα προχωρήσουν επίσης σε περικοπές.

    Το πετρέλαιο ετοιμάζεται για την τρίτη εβδομαδιαία άνοδο του.

    Το West Texas Intermediate διαπραγματεύτηκε πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυτή την εβδομάδα να διατηρούν το κέρδος της Δευτέρας κατά 6%.  Νωρίτερα τα συμβόλαια ενισχύονταν κατά 0,5%, στα 81,11 δολάρια το βαρέλι.

    Το αργό έχει αυξηθεί περίπου 25% από τα μέσα Μαρτίου, όταν κατέρρευσε σε χαμηλό 15 μηνών λόγω της τραπεζικής κρίσης, αναφέρει το Bloomberg.

    Τα συμβόλαια του brent παράδοσης Ιουνίου υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 0,52%, στα 84,56 δολάρια το βαρέλι.

    Χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου

    «Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου και τη σχετική άνοδο των τιμών του αργού είναι εκείνες με τον υψηλότερο βαθμό εξάρτησης από τις εισαγωγές και με υψηλό μερίδιο ορυκτών καυσίμων στα συστήματα πρωτογενούς ενέργειας τους», δήλωσε ο διευθυντής του Eurasia Group, Henning Gloystein, στο CNBC.

    «Αυτό σημαίνει ότι οι πιο εκτεθειμένες είναι οι εξαρτώμενες από τις εισαγωγές βιομηχανίες αναδυόμενων αγορών, ειδικά στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και οι βαριές βιομηχανίες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας που εξαρτώνται από τις υπερ-εισαγωγές».

    Ινδία

    Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο και αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση από τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

    Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 8,5% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

    «Αν και εξακολουθούν να επωφελούνται από το μειωμένο ρωσικό αέριο, ήδη πλήττονται από τις υψηλές τιμές άνθρακα και φυσικού αερίου», είπε ο Gloystein.

    «Εάν το πετρέλαιο αυξηθεί περαιτέρω, ακόμη και το μειωμένο ρωσικό αργό θα αρχίσει να βλάπτει την ανάπτυξη της Ινδίας».

    Ιαπωνία

    Το πετρέλαιο είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας στην Ιαπωνία και αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της.

    «Καθώς δεν έχει αξιοσημείωτη εγχώρια παραγωγή, η Ιαπωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, με το 80% έως το 90% να προέρχεται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

    Νότια Κορέα

    Ομοίως για τη Νότια Κορέα, το πετρέλαιο αποτελεί τον κύριο όγκο των ενεργειακών αναγκών της, σύμφωνα με την ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών Enerdata.

    «Η Νότια Κορέα και η Ιταλία εξαρτώνται περισσότερο από 75% από το εισαγόμενο πετρέλαιο», επεσήμανε 0 Pavel Molchanov, διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής τράπεζας επενδύσεων Raymond James.

    Η Ευρώπη και η Κίνα είναι επίσης «υψηλά εκτεθειμένες», σύμφωνα με τον Gloystein.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η έκθεση της Κίνας ήταν ελαφρώς μικρότερη λόγω της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου, ενώ η Ευρώπη στο σύνολό της βασίζεται κυρίως σε πυρηνικά, άνθρακα και φυσικό αέριο παρά σε ορυκτά καύσιμα.

    Ο αντίκτυπος στις αναδυόμενες οικονομίες

    Ορισμένες αναδυόμενες αγορές που «δεν έχουν την ικανότητα να υποστηρίξουν αυτές τις εισαγωγές καυσίμων σε ξένο νόμισμα», θα επηρεαστούν αρνητικά από την τιμή των 100 δολαρίων, είπε ο Molchanov. Κατονόμασε την Αργεντινή, την Τουρκία, τη Νότια Αφρική και το Πακιστάν ως πιθανές οικονομίες που θα πληγούν.

    Η Σρι Λάνκα, η οποία δεν παράγει πετρέλαιο στην εγχώρια αγορά και εξαρτάται κατά 100% από τις εισαγωγές, είναι επίσης πολύ ευαίσθητη, τόνισε.

    Αν και τα 100 δολάρια το βαρέλι μπορεί να είναι εντός του ορίζοντα, η υψηλότερη αυτή τιμή μπορεί να μην παραμείνει για πολύ, είπε ο Molchanov.

    «Μακροπρόθεσμα, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα» — στην περιοχή περίπου 80 έως 90 δολαρίων, εκτίμησε.

    «Μόλις το αργό φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι και παραμείνει εκεί για λίγο, θα δώσει κίνητρα στους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή ξανά», επισήμανε ο Gloystein.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πετρέλαιο: Έσπασε το ανοδικό σερί για το WTI – Μέτρια κέρδη για το Brent

    Goldman Sachs: «Πονοκέφαλος» για τις αγορές μετοχών το πετρέλαιο – Οι τιμές στόχοι των δεικτών μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ