ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανοδικά κινούνται ξανά οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, Πέμπτη, αφoύ το Ιράν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δύο εβδομάδων, εγείροντας ανησυχίες ότι οι εντάσεις θα μπορούσαν να κλιμακωθούν ξανά και να διαταράξουν τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Ειδικότερα, τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για το αργό πετρέλαιο Brent Ιουνίου, αυξάνονταν κατά 3,86% στα 98,41 δολάρια στις 11:06 ώρα Ελλάδος, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) για τον Μάιο κινούνταν ανοδικά κατά 3,61% στα 97,82 δολάρια.
Οι κινήσεις αυτές έρχονται μία ημέρα αφότου το αμερικανικό αργό πετρέλαιο κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από το 2020.
Ωστόσο, ο Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον παραβίασε τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
«Η βαθιά ιστορική δυσπιστία που τρέφουμε απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες πηγάζει από τις επανειλημμένες παραβιάσεις κάθε είδους δεσμεύσεων — ένα μοτίβο που δυστυχώς έχει επαναληφθεί για άλλη μια φορά», δήλωσε ο Γκαλιμπάφ σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Γκαλίμπαφ δήλωσε ότι τρία μέρη της πρότασης 10 σημείων για εκεχειρία του Ιράν έχουν παραβιαστεί: οι συνεχιζόμενες επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο, η είσοδος ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον ιρανικό εναέριο χώρο και αυτό που χαρακτήρισε ως άρνηση του δικαιώματος της Τεχεράνης να εμπλουτίζει ουράνιο.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Τρίτη ότι η πρόταση του Ιράν θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για συνομιλίες.
Ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς απάντησε στους ισχυρισμούς κατά τη διάρκεια ταξιδιού στην Ουγγαρία την Τετάρτη.
«Οι εκεχειρίες είναι πάντα ακατάστατες», δήλωσε αναφερόμενος στο αναφερόμενο περιστατικό με drone στον ιρανικό εναέριο χώρο.
Πρόσθεσε, δε, ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να εμπλουτίσει ουράνιο, ενώ τόνισε ότι οποιαδήποτε εκεχειρία που καλύπτει τον Λίβανο, δεν είχε συμπεριληφθεί στη συμφωνία.
Διαβάστε επίσης:
Νέα απάτη με sms για το fuel pass – To μήνυμα που αποστέλλεται
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μουντιάλ 2026: Χωρίς πάρκινγκ το «MetLife Stadium» – Το πείραμα μετακίνησης που αλλάζει τα δεδομένα
- METLEN: Ποντάρει σε EBITDA 140–150 εκατ. ευρώ το 2026 από κατασκευές και παραχωρήσεις
- Ο Keith Haring επιστρέφει στον δρόμο που τον γέννησε
- Ασφαλιστικές εταιρείες: Υψηλή παραγωγή το 2025 και…εκπλήξεις στο Top5
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.