• Ενέργεια

    Η μεγάλη μάχη Μυτιληναίου, Περιστέρη, Κοπελούζου για τη ΔΕΗ

    • Contributor
    ΔΕΗ

    ΔΕΗ


    Μπορεί να τους βαπτίζουν «στρατηγικούς εταίρους», μπορεί να τους βαπτίζουν «επενδυτές», αλλά η μάχη για την ΔΕΗ έχει μόλις αρχίσει. Η άγρια κόντρα που έχει ξεσπάσει για το ποιος θα αναβαθμίσει τις δύο μονάδες του Αμυνταίου, με τους ομίλους Μυτιληναίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζου να έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις στη ΔΕΗ, είναι μόνο η αρχή. Οι περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρουσία της ΔΕΗ στην αγορά λιγνιτικής παραγωγής ανοίγουν το δρόμο στους ιδιώτες. Οι τελευταίοι μπορεί να αποκτήσουν συμμετοχή σε λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για την απόκτηση των μονάδων Μελίτη και Μεγαλόπολης. Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, περιπλέκει τα πράγματα στο διαγωνισμό για τις τέσσερις λιγνιτικές μονάδες που προωθείται υπό την εποπτεία της Κομισιόν. Οι ιδιώτες που θα πάρουν αυτές τις μονάδες θέλουν να γνωρίζουν αν θα υπάρχει και άλλος ιδιώτης ανταγωνιστής μέσω των μονάδων του Αμυνταίου.

    Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο θα επιλέξει η ΔΕΗ στρατηγικό εταίρο για το Αμύνταιο, αν οι δύο μονάδες ενταχθούν στο νέο στρατηγικό σχεδιασμό της επιχείρησης που επεξεργάζεται η McKinsey;

    Μήπως πρέπει να γίνει διαγωνισμός αφού ήδη τρεις όμιλοι ενδιαφέρονται για να αναβαθμίσουν τις μονάδες του Αμυνταίου;

    Ποια άλλη διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν στη ΔΕΗ; Όλα αυτά θα κριθούν τους επόμενους μήνες μαζί με το μεγάλο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες.

    ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ