• Ενέργεια

    Μαρκ Ρούτε: Να αποσαφηνίσει η ΕΕ τις οδηγίες για τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου

    Μαρκ Ρούτε

    Μαρκ Ρούτε


    Αποσαφήνιση σχετικά με τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου και την θέση της ΕΕ ζητά από την Ένωση ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

    Ο Ρούτε εξήγησε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι ιδιαίτερα ακριβής, αυτό είναι το πρόβλημα.»

    «Η Ολλανδία ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές. Ως ολλανδική κυβέρνηση, λέμε στις εταιρείες, εφόσον τα πράγματα είναι ασαφή, να παραμείνουν στην ασφαλή πλευρά», συνέχισε.

    Η Κομισιόν είχε απορρίψει αρχικά τη ρωσική απαίτηση να ανοίγουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank από τις ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως επιβάλουν οι νέες ρυθμίσεις της Ρωσίας, ωστόσο σε νεότερες οδηγίες της άφηναν ανοιχτό το παράθυρο για πραγματοποίηση πληρωμών με τον συγκεκριμένο τρόπο.  Συγκεκριμένα η οδηγία της ΕΕ διευκρινίζει ότι μια πληρωμή μπορεί να γίνει σε ευρώ ή σε δολάρια και στη συνέχεια ο αγοραστής θα πρέπει να δηλώσει ότι η συναλλαγή έχει ολοκληρωθεί.

    Η Κομισιόν δεν διευκρίνισε ποτέ γραπτώς εάν ένας λογαριασμός σε ρούβλι ήταν συνεπής με τις κυρώσεις της, ωστόσο ο  εκπρόσωπος της Επιτροπής Έρικ Μάμερ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλι θα παραβίαζε το καθεστώς των ευρωπαϊκών κυρώσεων, προκαλώντας σύγχυση στην αγορά.



    ΣΧΟΛΙΑ