• Ενέργεια

    Μ. Παναγιωτάκης: Στη δημιουργία εταιρείας Real Estate προσανατολίζεται η ΔΕΗ

    Μανώλης Παναγιωτάκης, Πρόεδρος ΔΕΗ


    Στις προοπτικές της ΔΕΗ και στα σχέδια που έχει σε εξέλιξη αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκης μιλώντας χθες στους εργαζόμενους κατά την ετήσια τελετή κοπής της πίτας.

    Όπως είπε «η ΔΕΗ έχει τεράστιες δυνατότητες. Αντίστοιχα υπάρχουν συγκεκριμένες ιδέες αλλά και σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναφέρω χαρακτηριστικά το Real Estate, για το οποίο ετοιμάζουμε τη δημιουργία εταιρείας, πράγμα που θα αφυπνίσει τον “κοιμώμενο γίγαντα”, την τεράστια ακίνητη περιουσία που διαθέτουμε με άμεσα οικονομικά οφέλη. Ωστόσο, προϋπόθεση για να τα πραγματοποιήσει είναι η Πολιτεία να διαμορφώσει ένα τέτοιο πλαίσιο δραστηριότητάς της και σχέσεων της με το κράτος, που θα της επιτρέψουν να λειτουργήσει πραγματικά ως εταιρεία».

    Για τα λιγνιτικά και το εύλογο τίμημα

    Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρθηκε και στο διαγωνισμό για τα λιγνιτικά για τα οποία οι προσφορές αναμένονται αύριο.

    «Σε λίγες ώρες, θα μάθουμε εάν οι υποψήφιοι επενδυτές είχαν το χρόνο να αξιολογήσουν επαρκώς όλα, και τα πιο πρόσφατα δεδομένα, που τους γνωστοποιήσαμε. Είναι γνωστό ότι σε απάντηση της δήλωσής μου ότι οι μονάδες θα πωληθούν με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ικανοποιητικό τίμημα, κάποιοι κύκλοι φέρονται να έχουν ζητήσει να τους καθορίσουμε εμείς το εύλογο τίμημα. Λοιπόν απαντάμε: Δεν περιμένουμε ότι οι ιδιώτες επενδυτές, θα προσφέρουν τέτοια ποσά ώστε να τα ανακτήσουν σε 25 και πλέον χρόνια, όπως η ΔΕΗ. Ας τα ανακτήσουν στα μισά χρόνια. Έτσι θα προκύψει και το εύλογο τίμημα αλλά και θα καταδειχθεί ότι αυτοί που θα αγοράσουν τις μονάδες έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας του προϊόντος του ηλεκτρισμού, όχι μόνο από κοινωνική αλλά και από επιχειρηματική άποψη.

    Σε αγορές και χώρες πολύ πιο ώριμες και οικονομικά ανεπτυγμένες οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού δεν βασίζονται σε μεγάλα περιθώρια κέρδους αλλά στην ποσότητα του προϊόντος. Εμείς πάντως από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.»

    Για ΝΟΜΕ και απελευθέρωση

    «Μιλώντας για την πορεία της απελευθέρωσης ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε: «Μπροστά μας έχουμε ακόμη το άνοιγμα της λιανικής αγοράς. Όπως είχαμε προβλέψει οι ρυθμοί που έχουν επιβληθεί και οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν είναι ρεαλιστικοί. Σε ότι αφορά στα ΝΟΜΕ, χωρίς να επαναλάβω όλες τις παρατηρήσεις και ενστάσεις που έχουμε διατυπώσει κατά καιρούς, και έχουν επαληθευτεί θα τονίσω ότι το 2018, αρκετούς μήνες, οι ποσότητες της δημοπρατηθείσας ενέργειας υπερέβαιναν το αντίστοιχο άθροισμα λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής! Το 2019 η προγραμματιζόμενη προς δημοπράτηση ποσότητα θα υπερβαίνει το σύνολο λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής που θα παραχθεί από τη ΔΕΗ.

    Με άλλα λόγια η ΔΕΗ θα δημοπρατεί και ποσότητα ενέργειας πέραν της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής την οποία προφανώς θα προμηθεύεται από την αγορά. Είναι προφανές ότι ο τρόπος ανοίγματος της λιανικής αγοράς, και οι ρυθμοί πρέπει να επανεξεταστούν. Άλλωστε πρόκειται για ζήτημα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, συνδεόμενο με την παράδοση, τις δομές της οικονομίας και της κοινωνίας, τη θέση της χώρας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα.

    Γι’ αυτό χρειάζονται πολιτικές και βήματα μελετημένα και προσεκτικά, κάτι το οποίο – πρέπει να αναγνωρίσουμε- δεν επέτρεπε το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμόρφωνε η γνωστή δημοσιονομική προσαρμογή.»

    Για τα οικονομικά της ΔΕΗ: Επενδύσεις 652 εκατ. ευρώ το 2018

    «Τους τελευταίους μήνες γίνεται η γνωστή έντονη συζήτηση για τα οικονομικά της ΔΕΗ. Συζήτηση που κάποτε παίρνει χαρακτήρα πολεμικής, ενταγμένης προφανώς στις ανάγκες της πολιτικής συγκυρίας. Έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει τα πραγματικά στοιχεία, από τα οποία προκύπτει η δυναμική της Επιχείρησης, η συμβολή της στην οικονομία, την αγορά και την κοινωνία. Και βέβαια η όλη εικόνα δεν έχει καμία σχέση με προβληματικότητα ή άλλους βαρύτερους χαρακτηρισμούς που έχουν χρησιμοποιηθεί. Μόνο το 2018 πραγματοποιήσαμε ως ΔΕΗ Α.Ε. επενδύσεις ύψους € 652 εκατ., συμβάλλοντας στην ύπαρξη χιλιάδων θέσεων εργασίας.

    Η ΔΕΗ, λόγω του μεγέθους της και του ρόλου της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, είναι αντικειμενικά υποχρεωμένη να συνυπολογίζει στις αποφάσεις και στις δράσεις της δεδομένα και παραμέτρους, αδιανόητα για άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ανταγωνιστικό περιβάλλον με σκοπό το κέρδος. Έτσι έχει απορροφήσει επιβαρύνσεις πλέον του δις από διάφορους παράγοντες χωρίς να μετακυλήσει ούτε μικρό μέρος στην κατανάλωση. Αντίθετα τα τελευταία 3 χρόνια έχει μειώσει τα τιμολόγιά της με την έκπτωση του 15%. Αυτό εγώ το ονομάζω ΠΡΟΣΦΟΡΑ, με γράμματα κεφαλαία, στη χώρα και στους συμπολίτες μας. Ωστόσο, θα επαναλάβω και εδώ, ότι, ακριβώς για να συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή της, και ειδικότερα να βγει στις αγορές και να πραγματοποιήσει και το φετινό επενδυτικό της πρόγραμμα αντίστοιχου μεγέθους με το περσινό, πρέπει να βελτιώσει την κερδοφορία της. Μια κερδοφορία, που πρωτίστως επιστρέφει στην οικονομία και στην κοινωνία.

    Από την πλευρά μας εξαντλούμε κάθε δυνατότητα. Πέρα από τη σημαντική μείωση των λειτουργικών μας δαπανών κατά πολλές δεκάδες εκατομμύρια το χρόνο μέσα από σφιχτή διαχείριση, είμαστε πλέον σε θέση να σχεδιάζουμε δυνατότητες άντλησης πρόσθετης ρευστότητας εκατοντάδων εκατ. με αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των οφειλών μας. Αυτό με αξιοποίηση των δράσεων για την εισπραξιμότητα και τη μελέτη του χαρτοφυλακίου από την Qualco. Έτσι, σε συνδυασμό με τη γραμμή χρηματοδότησης από τις τράπεζες θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας. Ωστόσο η αισιόδοξη αυτή προοπτική δεν αναιρεί τις ανάγκες για αύξηση της κερδοφορίας, όρο για τη μόνιμη και ασφαλή λύση των προβλημάτων.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΕΗ: Επιστρέφει στα ΕΛΤΑ παρά το σκάνδαλο με τις παρακρατήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): Απαξιώνουν τις λιγνιτικές μονάδες για διαπραγματευτικούς λόγους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι λέει το υπ. Περιβάλλοντος για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ