ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την πρόταση της υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσας Πηλείδου για αδειοδότηση του Τεμαχίου 5, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited (διαχειρίστρια, ποσοστό 60%) και Qatar Petroleum International Upstream LLC (ποσοστό 40%) ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου.
Επιπλέον, η υπουργός Ενέργειας εξουσιοδοτήθηκε όπως υπογράψει, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής που έχει συμφωνηθεί κατόπιν εντατικών διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία εντός των επόμενων ημερών.
Επισημαίνεται ότι η αδειοδότηση του Τεμαχίου 5 πραγματοποιείται δυνάμει του περί Υδρογονανθράκων (Αναζήτηση, Έρευνα και Εκμετάλλευση) Νόμου, σύμφωνα με τον οποίο το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να χορηγήσει άδεια για μια περιοχή σε φορέα κάτοχο άδειας συνορεύουσας περιοχής, βάσει κριτηρίων γεωλογικού ή παραγωγικού χαρακτήρα.
Ως εκ τούτου, τον Ιούνιο του 2021 το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κάλεσε τις κοινοπραξίες των Eni/TotalEnergies (αδειούχοι Τεμαχίου 6) και ExxonMobil/Qatar Petroleum (αδειούχοι Τεμαχίου 10) όπως υποβάλουν αιτήσεις για χορήγηση άδειας έρευνας υδρογονανθράκων για το Ερευνητικό Τεμάχιο 5.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, υποβλήθηκε μία αίτηση από την κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Petroleum, η οποία, αφού έτυχε αξιολόγησης από την αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή, οδήγησε σε εντατικές διαπραγματεύσεις της Υπουργού Ενέργειας και ομάδας τεχνοκρατών και συμβούλων του Κράτους με την κοινοπραξία, που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στα μέσα Νοεμβρίου.
Διαβάστε επίσης:
ΕΛΠΕ: Εξαγορά αιολικών πάρκων ισχύος 37,2 MW στη Νότια Εύβοια, έναντι 85 εκατ. ευρώ
Μάχη για τις τιμές ενέργειας στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας-Τι ζητάει ο Κώστας Σκρέκας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ψηφιακή ασπίδα για τους ανήλικους: Η Ελλάδα, για πρώτη φορά, υλοποιεί την επαλήθευση ηλικίας μέσω του Gov.gr Wallet και του Kids Wallet
- Πετρέλαιο και φυσικό αέριο: Τα σενάρια της ΕΚΤ, διεθνών τραπεζών και οίκων αξιολόγησης για την πορεία των τιμών
- Ντόναλντ Τραμπ: Προσωρινή άρση κυρώσεων στο ιρανικό πετρέλαιο για να ρίξει τις τιμές
- Γιατί διαφωνούν J.P. Morgan και Deutsche Bank για τη μετοχή του ΟΤΕ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.