• Ενέργεια

    Κάτω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο – Διακυμάνσεις στις τιμές του φυσικού αερίου

    • Bloomberg
    Τζο Μπάιντεν

    Τζο Μπάιντεν


    Το πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 100 δολάρια/βαρέλι και οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να προχωρήσει στη μεγαλύτερη αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ για να συγκρατήσει τις ανεξέλεγκτες τιμές.

    Η τιμή του αμερικανικού αργού (West Texas Intermediate – WTI) στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έφτασε να υποχωρεί έως και 1,7% την Παρασκευή μετά από πτώση 7% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

    Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να απελευθερώσουν 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για έξι μήνες, αν και οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε μείωση των τιμών θα ήταν βραχύβια. Τα νέα κυκλοφόρησαν στην αγορά νωρίς την Πέμπτη, λίγο πριν συγκεντρωθεί η συμμαχία ΟΠΕΚ+ για να επικυρώσει μια μέτρια αύξηση της προσφοράς για τον Μάιο.

    Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκμεταλλευτεί τα αποθέματά τους δύο φορές τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά επηρέασαν ελάχιστα τις υψηλές τιμές. Αυτή τη φορά ενδέχεται να απελευθερωθούν έως και 180 εκατομμύρια βαρέλια και ο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναμένει από τους συμμάχους να απελευθερώσουν 30 έως 50 εκατομμύρια επιπλέον βαρέλια από τα δικά τους αποθέματα. Οι τιμές του αμερικανικού φυσικού αργού έπεσαν.

    Oil heading for weekly slump as U.S. flags reserve release
    Το πετρέλαιο οδεύει προς εβδομαδιαία πτώση καθώς απελευθερώνονται αποθεματικά των ΗΠΑ

    Τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου του WTI υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 1,5% στα 98,80 δολάρια το βαρέλι.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του brent υποχώρησαν κατά 1,3%, στα 103,35 δολάρια το βαρέλι, μετά από την πτώση 6% που σημείωσαν την Πέμπτη.

    Η Goldman Sachs αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για το Brent στο δεύτερο εξάμηνο κατά 10 δολάρια/βαρέλι, στα 125 δολάρια μετά την είδηση για την απελευθέρωση των αποθεματικών των ΗΠΑ.

    Ωστόσο, η τράπεζα ανέφερε σε σημείωμα ότι η απελευθέρωση δεν θα επιλύσει «το διαρθρωτικό έλλειμμα του πετρελαίου».

    Διακυμάνσεις στο φυσικό αέριο

    Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημειώνουν διακυμάνσεις, καθώς οι έμποροι ζυγίζουν τον πιθανό αντίκτυπο στην αγορά της απαίτησης της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρούβλια για το καύσιμο, την ώρα που ο ψυχρός καιρός αυξάνει τη ζήτηση.

    Τα futures αναφοράς φυσικού αερίου υποχώρησαν μετά το άλμα έως και 5,6% που σημείωσαν νωρίτερα την Παρασκευή. Η απαίτηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρωθεί σε ρούβλια για τα καύσιμα διαφαίνεται εδώ και μέρες, με τους εμπόρους να ανησυχούν για το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις ροές.

    Οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να ανοίξουν ειδικούς λογαριασμούς σε ρούβλι και ξένο νόμισμα στη ρωσική Gazprombank για να πραγματοποιούν τις πληρωμές, σύμφωνα με διάταγμα του Κρεμλίνου την Πέμπτη.

    Η Ρωσία είπε ότι οι ροές θα συνεχιστούν προς την Ευρώπη, αλλά η έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με τον νέο μηχανισμό έχει προκαλέσει προβληματισμό στους αγοραστές.

    Στο μεταξύ, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί καθώς επικρατεί ψυχρότερος καιρός. Θερμοκρασίες κάτω των κανονικών παρατηρούνται σε όλη την Ευρώπη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ανέφερε η Maxar σε έκθεσή της, διατυπώνοντας τον κίνδυνο η αγορά να γίνει πολύ πιο σφιχτή.

    Το ολλανδικό αέριο για τον επόμενο μήνα υποχώρησε κατά 1,5% στα 124 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Οι τιμές τον Μάρτιο σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Νοέμβριο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αποδέσμευση αποθεμάτων αμερικανικού πετρελαίου – 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως για έξι μήνες



    ΣΧΟΛΙΑ