• Ενέργεια

    Η διαμάχη Ουκρανίας και Ρωσίας για το φυσικό αέριο απειλεί τον εφοδιασμό της Ευρώπης

    • Bloomberg
    αγωγοί φυσικού αερίου

    αγωγοί φυσικού αερίου


    Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία για το φυσικό αέριο που αποστέλλεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη, θα μπορούσε να διαταράξει τη ροή του αερίου που διέρχεται από την εμπόλεμη χώρα, για πρώτη φορά μετά την εισβολή.

    Η ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ενός εκ των δύο βασικών σημείων εισόδου θα σταματήσει από την Τετάρτη, καθώς οι δυνάμεις κατοχής διακόπτουν τις λειτουργίες, ανέφερε ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας σε δήλωση στον ιστότοπό του.

    Παρά το γεγονός ότι ο διαχειριστής του δικτύου πρόσθεσε ότι το καύσιμο θα μπορούσε να μεταφερθεί από αλλού για να αποφευχθούν οι διαταραχές στην προσφορά, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διεμήνυσε ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να γίνει λόγω του τρόπου λειτουργίας του συστήματος.

    Η Ρωσία στέλνει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας κανονικά παρά τη σύγκρουση, αλλά οι παραγγελίες δείχνουν ότι οι συνολικές αποστολές διαμετακόμισης πρόκειται να μειωθούν περίπου 18% την Τετάρτη σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, με αύξηση των ροών μέσω του δεύτερου σημείου εισόδου.

    Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν έως και 6,8% πριν περιορίσουν την άνοδο στο 1,5%.

    Το Κίεβο είχε ήδη προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι οι ενέργειες των στρατευμάτων στην περιοχή Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διακοπή περίπου του ενός τρίτου του φυσικού αερίου που διοχετεύει στην Ευρώπη. Ο διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου της Ουκρανίας είπε ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις μέσω του συνοριακού σημείου Σοχρανίβκα — επίσης γνωστό ως Sokhranovka στα ρωσικά — αλλά επισήμανε ότι οι ροές θα μπορούσαν να επαναδρομολογηθούν μέσω του Σούτζα.

    Natural Gas Runs Through Ukraine |
    Το φυσικό αέριο που διέρχεται μέσω της Ουκρανίας

    «Η Ουκρανία δεν φέρει ευθύνη για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών και η Gazprom ενημερώθηκε σχετικά», ανέφερε η ουκρανική κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz σε δήλωση στον ιστότοπό της. Παράλληλα τόνισε ότι προσφέρθηκε να επαναδρομολογήσει το φυσικό αέριο, μία αλλαγή η οποία όπως εξήγησε, δεν παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες και δεν συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για τη Ρωσία.

    Εκπρόσωπος της Gazprom είπε ότι η εταιρεία ενημερώθηκε από την Ουκρανία για την επικείμενη διακοπή, αλλά δεν έλαβε καμία επιβεβαίωση για ανωτέρα βία. Ενώ η εταιρεία είπε ότι η μετάβαση στο Σούτζα θα ήταν τεχνικά αδύνατη, οι παραγγελίες αερίου παρουσιάζουν αύξηση 12% μέσω του σημείου εισόδου.

    Το δίκτυο φυσικού αερίου της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να δεχτεί ρωσική διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω Σοχρανίβκα από τις 7 π.μ. τοπική ώρα. Οι παραγγελίες διαμετακόμισης μέσω αυτού του σημείου για την Τετάρτη έχουν ήδη μειωθεί στο μηδέν, αλλά οι ροές μέσω της διαδρομής Σούτζα αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί κάποια αλλαγή δρομολογίου μακριά από τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

    Η Ουκρανία μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή μεταφορά φυσικού αερίου μόνο μέσω του εδάφους που ελέγχει, γι’ αυτό και προσφέρθηκε να αλλάξει δρομολόγιο, ανέφερε η Naftogaz.

    Η Σοχρανίβκα και η Σούτζα είναι δύο βασικά σημεία στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που δέχονται ροές από την Gazprom για διαμετακόμιση στην Ευρώπη. Από την Τρίτη, το 27% των ροών περνούσε από τη Σοχρανίβκα, με τις υπόλοιπες να περνούν από τη Σούτζα.

    Η Gazprom είπε ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα να συνεχιστεί η αποστολή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας ως συνήθως και ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις προς τους ευρωπαίους πελάτες.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ουκρανία: Διακόπτει τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού Σοχρανίφκα



    ΣΧΟΛΙΑ