• Ενέργεια

    Hive Energy: Η εταιρεία που επενδύει 450 εκατ. σε ΑΠΕ και θα δώσει νέο αέρα στην ελληνική ναυτιλία

    • του Γεράσιμου Σεραφειμίδη

    Κώστας Καράλης


    Ακόμα μία διεθνής εταιρεία με εμπειρία στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων και σε έργα πράσινης ενέργειας, η Hive Energy, δείχνει την εμπιστοσύνη της στην ελληνική αγορά και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Στερεά Ελλάδα, ενώ θα δώσει και νέο «αέρα» στα πανιά της ελληνικής ναυτιλίας.

    Η Hive Energy, μέσω των θυγατρικών της στην Ελλάδα (Hives Energy Greece και Blue Sky Energy), με τον Κώστα Καράλη, που έχει τον ρόλο του General Manager, δρομολογεί έργα συνολικής ισχύος 617 MW στη Στερεά Ελλάδα και κυρίως στο Δομοκό, με το ύψος των επενδύσεων να ξεπερνά τα 450 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα η εταιρεία έχει λάβει τους όρους σύνδεσης για φωτοβολταϊκά 140 MW στο Δομοκό και εντός του α’ τριμήνου του 2022 αναμένεται η εκκίνηση της κατασκευής από τη Hive Energy Greece δύο πάρκων, 100 και 40 MW, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.

    Ταυτόχρονα, η Blue Sky Energy αναμένει να λάβει σε διάστημα ενός μήνα την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για έργα συνολικής αξίας 350 MW. Αυτά αποτελούν ένα μείγμα φωτοβολταϊκών πάρκων, αποθήκευσης ενέργειας και πράσινου υδρογόνου στη Στερεά Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, η Bluesky Energy δρομολογεί την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 200 MW, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 100 MW και επιπλέον 50 MW που θα προέρχονται από πράσινο υδρογόνο.

    Μελλοντικά πλάνα

    Στόχος των δύο εταιρειών είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα παραπάνω έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2025, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν νέες περιοχές προκειμένου να προχωρήσει σε νέα έργα.

    Αυτές κατά κύριο λόγο αφορούν εκτός από τη Στερεά Ελλάδα και τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Τόσο η Hive Energy Greece όσο και η Bluesky Energy εκτός από τα φωτοβολταϊκά πάρκα, την αποθήκευση και το πράσινο υδρογόνο, επενδύουν και σε νέες μορφές παραγωγής ενέργειας που προέρχονται από το χώρο της κυκλικής οικονομίας.

    Νέος «αέρας» στα πανιά της ελληνικής ναυτιλίας

    Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Κώστας Καράλης, στην Ελλάδα υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την υλοποίηση τέτοιου είδους έργων και οι θυγατρικές της βρετανικής αναζητούν τις κατάλληλες περιοχές ώστε να αναπτύξουν τα έργα τους.

    Προσθέτει, δε, πως ένα υπό εξέταση project που θα μπορούσε να «απογειώσει» την ελληνική ναυτιλία είναι η μετατροπή μηχανών των πλοίων με στόχο να χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πράσινο υδρογόνο.

    Επίσης, δεν κρύβει το γεγονός, πως πραγματοποιούνται συζητήσεις με μεγάλους διεθνείς παίκτες της ναυτιλίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και Έλληνες εφοπλιστές.

    Δεν αποκλείει, δε, το γεγονός οι επαφές αυτές να ολοκληρωθούν σύντομα και εντός διμήνου ή τριμήνου οι εταιρίες να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις σχετικά με τα έργα υδρογόνου που θα δώσουν νέο «αέρα» στα πανιά της ελληνικής ναυτιλίας.

    Η εταιρεία

    H Hive Energy, με επικεφαλής τον Giles Redpath, ιδρύθηκε στο Hampshire το 2010 και έκτοτε έχει υλοποιήσει project πράσινης ενέργειας συνολικής ισχύος 2 GW, ενώ έχει επενδύσει μέχρι στιγμής 1,86 δισ. ευρώ.

    Κατά κύριο λόγο η εταιρεία δραστηριοποιείται στα φωτοβολταϊκά πάρκα, το πράσινο υδρογόνο, τη βιομάζα, την παραγωγή λιπασμάτων και την επεξεργασία βιομηχανικών λιπασμάτων, ενώ διαθέτει ένα pipeline μελλοντικών έργων συνολικής ισχύος 10 GW.

    Η Hive Energy υλοποιεί έργα πράσινης ενέργειας σε όλο τον κόσμο, ενώ διαθέτει και παραρτήματα μέσω θυγατρικών στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σερβία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.

    Επίσης, συνεργάζεται με τον Ολλανδικό Όμιλο DBG, ο οποίος δραστηριοποιείται στην παραγωγή βιοαερίου και λιπασμάτων από βιομηχανικά λύματα. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτή είναι oι Hive Aggregates και Hive Carbon μέσω των οποίων δημιουργούνται «πράσινα» κατασκευαστικά υλικά και λιπάσματα, όπως ο ξυλάνθρακας.

    Διαβάστε επίσης:

    Κώστας Σκρέκας: Θα υπάρξει και νέα ενίσχυση στα νοικοκυριά για τους λογαριασμούς ρεύματος

    Τζέφρι Πάιατ: Aπό τα μεγαλύτερα success stories η ελληνοαμερικανική συνεργασία στην ενέργεια



    ΣΧΟΛΙΑ