• Ενέργεια

    Goldman Sachs-UBS-Morgan Stanley: Οι εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου μετά την περικοπή έκπληξη του ΟΠΕΚ+

    • Bloomberg
    Damien Courvalin, αναλυτής Goldman Sachs

    Damien Courvalin, αναλυτής Goldman Sachs


    Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την Τετάρτη στη Βιέννη τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από την έναρξη της πανδημίας, μια κίνηση που ώθησε την Goldman Sachs να αυξήσει την πρόβλεψή της για τις τιμές του Brent αυτό το τρίμηνο.

    Δείτε πως σχολιάζουν και τι προβλέπουν κορυφαίοι αναλυτές για την αγορά πετρελαίου μετά τη δέσμευση του οργανισμού για μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια από τον Νοέμβριο:

    Goldman Sachs

    «Όλες οι εξελίξεις που έχουμε δει από την πλευρά της προσφοράς σε αυτό το σημείο καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτό που πιστεύουμε, ότι δηλαδή θα είναι υψηλότερες οι τιμές στο τέλος του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Damien Courvalin, επικεφαλής ανάλυσης του κλάδου ενέργειας, στο Bloomberg TV. Η τράπεζα αύξησε την εκτίμησή της για την τιμή του brent στο τέταρτο τρίμηνο κατά 10 δολάρια, σε 110 δολάρια το βαρέλι.

    UBS Group

    Η αγορά πετρελαίου αναμένεται να σφίξει περαιτέρω και το Brent θα ανέλθει πάνω από τα 100 δολάρια τα επόμενα τρίμηνα, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Giovanni Staunovo. Η περικοπή του ΟΠΕΚ+ θα συνδυαστεί με την ευρωπαϊκή απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών αργού, το πιθανό τέλος των αποδεσμεύσεων στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου από τον ΟΟΣΑ και την υψηλότερη ζήτηση από τη μετάβαση από το φυσικό αέριο σε πετρέλαιο αυτόν τον χειμώνα, πιέζοντας περαιτέρω την αγορά.

    Morgan Stanley

    «Το Brent θα βρει τον δρόμο του στα 100 δολάρια το βαρέλι πιο γρήγορα από ό,τι υπολογίζαμε πριν» μετά την κίνηση του ΟΠΕΚ+, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Morgan Stanley, συμπεριλαμβανομένου του Martijn Rats.

    Η μείωση της παραγωγής κινδυνεύει να συσφίξει σημαντικά τις αγορές, αν και πολλά εξαρτώνται από το πώς θα κινηθεί η ρωσική παραγωγή πετρελαίου μόλις τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφεραν. Η τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για το Brent κατά 5 δολάρια στα 100 δολάρια για τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την προοπτική της για τα επόμενα τρία τρίμηνα.

    ING Groep NV

    Η κίνηση του ΟΠΕΚ είναι αρκετή για να αλλάξει δραματικά το ισοζύγιο για το επόμενο έτος, ωθώντας την αγορά σε έλλειμμα για ολόκληρο το 2023, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING Groep NV με έδρα τη Σιγκαπούρη. Η πρόβλεψη της τράπεζας για το Brent στα 97 δολ. το βαρέλι για το επόμενο έτος είναι ξεκάθαρη ανοδική, τόνισε. Ωστόσο, περαιτέρω αποδεσμεύσεις στρατηγικών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ θεωρούνται πιθανές, αν και μάλλον θα είχαν περιορισμένο αντίκτυπο.

    Citigroup

    Αν και η μείωση είναι μεγάλη στα χαρτιά, η ουσιαστική περικοπή θα είναι πολύ μικρότερη επειδή ο ΟΠΕΚ αποτυγχάνει ήδη να φτάσει τις ποσοστώσεις του, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές, όπως ο Francesco Martoccia και ο Ed Morse. Η κίνηση θα μπορούσε να αποδειχθεί  μπούμερανγκ για τον ΟΠΕΚ+ εάν πληγεί περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση πετρελαίου, πρόσθεσαν.

    RBC Capital Markets

    Η πραγματική μείωση πιθανότατα θα είναι περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, με τη Σαουδική Αραβία να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το μισό, αναφέρουν σε σημείωμα αναλυτές, συμπεριλαμβανομένης της Helima Croft. Αν και ο Λευκός Οίκος σήμανε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω αποδεσμεύσεις στρατηγικών αποθεμάτων, είναι απίθανο να υπάρξει άλλη μεγάλη τέτοια κίνηση στο εγγύς μέλλον, επισήμαναν.

    SPI Asset Management

    «Η αγορά πετρελαίου είναι απασχολημένη με τη μέτρηση της πολυπλοκότητας της πραγματικής περικοπής, ενώ συνυπολογίζει τις λανθασμένες ευθυγραμμίσεις μεταξύ της παραγωγής και της ποσόστωσης», δήλωσε ο Managing Partner της εταιρείας Stephen Innes σε σημείωμα. Το αργό πετρέλαιο Brent θα μπορούσε να επιστρέψει πάνω από τα 100 δολάρια τα επόμενα τρίμηνα, είπε.

    ESAI Energy

    «Αυτή η συμφωνία είναι σχετικά bullish για τις τιμές, καθώς η αγορά είναι πράγματι πλεονασματική σήμερα», δήλωσε σε σημείωμα η Sarah Emerson, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας. «Η απόφαση του επόμενου μήνα για την παραγωγή του ΟΠΕΚ+ τον Δεκέμβριο, θα καθορίσει εάν θα υπάρξει μία ακόμη πιο bullish κίνηση για το χειμώνα».

    Διαβάστε ακόμη:

    Απόφαση έκπληξη ΟΠΕΚ+: Μείωση κατά 2 εκατ. βαρέλια τη μέρα αποφάσισε το καρτέλ

    Πετρέλαιο: Κέρδη παρουσίασε το WTI μετά την απόφαση του OPEC+



    ΣΧΟΛΙΑ