• Ενέργεια

    Γερμανία: Ρεκόρ στην τιμή του ρεύματος – Πάνω από τα 800 ευρώ

    • Bloomberg

    Ρόμπερτ Χάμπεκ, Αντικαγκελάριος της Γερμανίας και Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών


    Οι τιμές ρεύματος στη Γερμανία για το επόμενο έτος εκτοξεύτηκαν πάνω από τα 800 ευρώ την Παρασκευή, σχεδόν 10 φορές υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Οι τιμές του ρεύματος σπάνε ρεκόρ σχεδόν σε καθημερινή βάση, καθώς η Ρωσία περιορίζει τις ροές φυσικού αερίου εν όψει της κρίσιμης χειμερινής περιόδου. Η πρωτοφανής αύξηση του ενεργειακού κόστους πυροδοτεί τον πληθωρισμό και απειλεί τα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη.

    Germany's benchmark electricity price is up over 860% in the last year
    Η τιμή αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία έχει αυξηθεί πάνω από 860% τον τελευταίο χρόνο

    Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει στο δραστικό βήμα του περιορισμού της χρήσης ενέργειας, με τη Γερμανία να απαγορεύει τον εξωτερικό φωτισμό των κτιρίων και να κατεβάζει τον θερμοστάτη στους εσωτερικούς χώρους για τον χειμώνα.

    Στη Βρετανία, οι λογαριασμοί ρεύματος αναμένεται να εκτοξευθούν τον Οκτώβριο, αφότου η ρυθμιστική αρχή ενέργειας αύξησε το ανώτατο όριο του κόστους. Οι αυξανόμενες τιμές μπορεί να αναγκάσουν πολλούς ανθρώπους στη χώρα να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά αυτόν τον χειμώνα.

    Οι γερμανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος αυξήθηκαν έως και 7,6% στα 805,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας την Παρασκευή, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ έχουν καταγράψει άνοδο 39% αυτήν την εβδομάδα. Το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαιο αυξήθηκε κατά 24% αυτή την εβδομάδα.

    Οι τιμές έχουν επίσης αυξηθεί καθώς η εταιρεία κοινής ωφελείας Electricite de France ανακοίνωσε ότι ορισμένοι από τους πυρηνικούς σταθμούς της θα επανέλθουν σε λειτουργία αργότερα από το αναμενόμενο. Αυτές οι μονάδες θα αποτελέσουν βασική πηγή ενέργειας αυτό το χειμώνα, ενώ το φυσικό αέριο παραμένει σπάνιο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Εκτόξευση στην τιμή ρεύματος: Φόβοι για αποβιομηχάνιση της γερμανικής οικονομίας



    ΣΧΟΛΙΑ