• Ενέργεια

    G7: Χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα η συμφωνία για την επιτάχυνση της κατάργησης των ορυκτών καυσίμων

    • NewsRoom
    Υπουργοί ενέργειας των G7 σε συνάντηση στο Σαππόρο της Ιαπωνίας

    (EPA/JIJI)


    Οι G7 συμφώνησαν να επιταχυνθεί η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, αλλά απέτυχαν να ορίσουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την απεξάρτηση από τον άνθρακα, ανέφερε η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Agnès Pannier-Runacher.

    Μιλώντας στο περιθώριο μιας συνάντησης των υπουργών ενέργειας των G7 στην ιαπωνική πόλη Σαππόρο, η Pannier-Runacher  ανέφερε πως «για πρώτη φορά, οι G-7 λένε ότι πρέπει να επιταχύνουμε τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων με αμείωτο ρυθμό». «Οι G-7 λένε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρχουν άλλα νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα», πρόσθεσε.

    Οι G-7 έχουν ορίσει τους εαυτούς τους επικεφαλής στην παγκόσμια αποστολή για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, ενώ το ανακοινωθέν  τους στέλνει ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα που δίνει τον τόνο στις συζητήσεις για την ενέργεια και το κλίμα τον υπόλοιπο χρόνο, αναφέρει το Bloomberg. Ωστόσο, η αποτυχία συμφωνίας για ένα χρονοδιάγραμμα για την έξοδο από τον άνθρακα μπορεί να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα ενόψει και της κρίσιμης συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι αργότερα αυτό το έτος – COP 28 – όπου σχεδόν 200 έθνη θα πιεστούν να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα.

    Οι G-7 ζητούν επίσης να επιταχυνθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε η Pannier-Runacher. Ένα σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία θα έχει ως στόχο τον τριπλασιασμό της ηλιακής δυναμικότητας και την επταπλασιασμό της υπεράκτιας αιολικής παραγωγής από τα επίπεδα του 2021 σε ολόκληρο το γκρουπ μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, ανέφερε το Nikkei.

    Οι G-7 δεσμεύτηκαν πέρυσι να «τερματίσει τη νέα άμεση δημόσια υποστήριξη για τον διεθνή αμείωτο τομέα ενέργειας ορυκτών καυσίμων έως το τέλος του 2022, εκτός από περιορισμένες περιπτώσεις που ορίζονται σαφώς από κάθε χώρα που συνάδουν με όριο θέρμανσης 1,5 °C». Αλλά αυτό δεν εμπόδισε ορισμένα μέλη να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν νέα παραγωγή ορυκτών καυσίμων, όπως η Ιαπωνία, η Γερμανία ή η Ιταλία.

    Στα προηγούμενα προσχέδια του ανακοινωθέντος για το υπουργικό συμβούλιο, η Ιαπωνία είχε ζητήσει υποστήριξη για επενδύσεις σε LNG και φυσικό αέριο. Η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως επιτεύχθηκε συμβιβασμός..

    Οι χώρες των G7 εξακολουθούν να διαπραγματεύονται τρόπους μείωσης των εκπομπών των οχημάτων, είπε η Pannier-Runacher, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Ανησυχία και για την εξάρτηση σε πρώτες ύλες για τις πράσινες τεχνολογίες

    Η διασφάλιση των μετάλλων που είναι κρίσιμα για την κατασκευή πράσινων τεχνολογιών είναι επίσης υπό συζήτηση, ανέφερε το NHK της Ιαπωνίας την Παρασκευή, και τα μέλη της G-7 εργάζονται σε ένα σχέδιο για να διαθέσουν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο γιεν (7,5 δισεκατομμύρια δολάρια) για την ανάπτυξη αλυσίδων εφοδιασμού για να εξασφαλίσουν προμήθειες ορυκτών όπως λιθίου και νικελίου. Η πρόταση μπορεί να βοηθήσει στην παράκαμψη των περιορισμών στις εξαγωγές σε πρώτες ύλες ζωτικής σημασίας για την κατασκευή μπαταριών και την κατασκευή υποδομών καθαρής ενέργειας από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

    «Έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει ότι η υπερβολική εξάρτηση από έναν ενιαίο προμηθευτή ενέργειας και η έλλειψη διαφοροποίησης συνεπάγονται υψηλούς κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια και τη μετάβασή μας στην καθαρή ενέργεια», ανέφερε σε email η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Kadri Simson. «Αυτό ισχύει για τα συμβατικά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο, όπως έχει υπογραμμίσει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, αλλά και για τις μελλοντικές καθαρές τεχνολογίες, σε σχέση με τα απαραίτητα κρίσιμα υλικά».

    Η συνάντηση του Σαπόρο είναι προάγγελος της ετήσιας συνόδου κορυφής της G-7 για τους παγκόσμιους ηγέτες, την οποία θα φιλοξενήσει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα στη Χιροσίμα τον επόμενο μήνα.



    ΣΧΟΛΙΑ