• Ενέργεια

    Βουτιά στις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας μετά τα σχέδια παρέμβασης της ΕΕ

    • Bloomberg
    H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

    H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


    Οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη σημειώνουν βουτιά καθώς η ΕΕ εντείνει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της κρίσης που απειλεί να οδηγήσει την περιοχή σε ύφεση.

    Η τιμή του ρεύματος για τον επόμενο χρόνο στη Γερμανία κατέγραψε απώλειες έως και 26%, ενώ το ολλανδικό φυσικό αέριο υποχώρησε έως και 11%. Και τα δύο συμβόλαια αναφοράς σκαρφάλωσαν πρόσφατα σε επίπεδα ρεκόρ.

    Οι τιμές ήταν εξαιρετικά ασταθείς τις τελευταίες ημέρες εν μέσω περιορισμένων συναλλαγών και μεγάλης αβεβαιότητας. Η ρωσική Gazprom PJSC σχεδιάζει να κλείσει τον αγωγό Nord Stream προς τη Γερμανία για έργα συντήρησης διάρκειας τριών ημερών, από τις 31 Αυγούστου.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να παρέμβει βραχυπρόθεσμα για να μειώσει το αυξανόμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο έχει τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό αυξάνοντας τους κινδύνους ύφεσης. Στο μεταξύ, οι χώροι αποθήκευσης των ευρωπαϊκών χωρών γεμίζουν γρηγορότερα από τον στόχο που είχαν θέσει οι κυβερνήσεις, εξέλιξη που φέρνει κάποια ανακούφιση.

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόκειται να μιλήσει αργότερα την Τρίτη για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τη Δευτέρα, είπε ότι η ΕΕ επιδιώκει να “σπάσει” τη σύνδεση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, προσθέτοντας ότι το μπλοκ πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος.

    «Οποιαδήποτε ενέργεια περιορίζει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα περιορίσει την κερδοφορία της καύσης φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING Groep NV, σε report την Τρίτη. «Δεδομένης της αβεβαιότητας και της περιορισμένης ρευστότητας στην αγορά, οι τιμές είναι πιθανό να διαπραγματεύονται σε υψηλά επίπεδα με μεγάλη μεταβλητότητα».

    Η ισπανική πρόταση

    Η ισπανική κυβέρνηση θα προτείνει στην ΕΕ να εφαρμόσει το ίδιο σύστημα ανώτατων τιμών που χρησιμοποιεί η ίδια, ανέφερε η ισπανική εφημερίδα El Pais.

    Η κορυφαία αξιωματούχος του κλάδου ενέργειας της Ισπανίας, Teresa Ribera, θα κάνει την πρόταση για την αποσύνδεση του φυσικού αερίου από τη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε μια συνάντηση στις 9 Σεπτεμβρίου με τους υπουργούς ενέργειας της ΕΕ. Η Ribera θα προτείνει επίσης περιορισμό της τιμής που καταβάλλεται για τις εκπομπές CO2, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg.

    Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν. Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας Engie δήλωσε ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom θα περιορίσει τις προμήθειες από την Τρίτη «λόγω μιας διαφωνίας μεταξύ των μερών σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων συμβάσεων».

    Και η στροφή των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ασία θεωρείται ολοένα και πιο μεγάλη, καθώς κορυφαίοι εισαγωγείς στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα στρέφονται στην αγορά spot για να αυξήσουν τα αποθέματα τους, οδηγώντας τις τιμές LNG στην Ασία σε νέο υψηλό πέντε μηνών. Η Ευρώπη ανταγωνίζεται την Ασία για το LNG.

    Η τιμή του ρεύματος για τον επόμενο χρόνο στη Γερμανία μειώνεται κατά 20% στα 610 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας βουτιά από το ρεκόρ των 1.050 ευρώ που κατέγραψε ενδοσυνεδριακά τη Δευτέρα.

    Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του επόμενου μήνα υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 7,56% στα 252 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την περασμένη εβδομάδα κατέγραψαν ιστορικό υψηλό.

    Διαβάστε ακόμη:

    Στο «τραπέζι» η επιβολή πλαφόν στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

    Uniper: Ζητά περισσότερα χρήματα από την κυβέρνηση για την οικονομική διάσωσή της

    Engie: Μειώθηκαν οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Gazprom



    ΣΧΟΛΙΑ