• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η τιμή στην Ευρώπη

    • Bloomberg
    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου

    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου


    Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη υποχωρεί την Τρίτη στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, εν μέσω των υψηλότερων θερμοκρασιών και των ενδείξεων από το Κρεμλίνο ότι η πληρωμή του καυσίμου σε ρούβλια δεν αναμένεται μέχρι τον επόμενο μήνα.

    Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχώρησε έως και 12%, στα 84 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 23 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν την εισβολή των Ρώσων στο ουκρανικό έδαφος.

    Στις 14 Απριλίου, πριν τις αργίες για το Πάσχα των Καθολικών, το φυσικό αέριο είχε υποχωρήσει κατά 9,2%.

    Η αγορά παρακολουθεί τις παραδόσεις από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της, ειδικά μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν τον περασμένο μήνα ότι οι “μη φιλικές” προς τη Μόσχα χώρες θα πρέπει να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια. Οι νομικοί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν γνωμοδοτήσει προκαταρκτικά ότι ο μηχανισμός πληρωμών που έχει ζητήσει η Ρωσία, θα συνιστούσε παραβίαση του καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας.

    European gas prices drop to lowest since start of war in Ukraine
    Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

    Υπάρχει “ακόμη χρόνος” για την Ευρώπη να πληρώσει σε ρωσικό νόμισμα “κάπου μέσα στον Μάιο”, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov. Δεν διευκρίνισε ωστόσο εάν οι πελάτες συμφώνησαν να πληρώσουν σε ρούβλια ή αν έχουν ανοίξει τους λογαριασμούς που ζήτησε η Μόσχα σε τοπικό νόμισμα.

    Οι θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου για την εποχή στη νοτιοανατολική Ευρώπη θα επεκταθούν και στην κεντρική Ευρώπη μέχρι την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Maxar.

    Αυτό θα μπορούσε να ανακουφίσει κάπως την πίεση στη ζήτηση για φυσικό αέριο, με την εξαίρεση της Ιβηρικής Χερσονήσου, όπου ο καιρός είναι ψυχρότερος του αναμενομένου για την εποχή.

    Ανταγωνισμός με την Ασία

    Ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρώπη αντιμετώπιζε κρίση στον ενεργειακό εφοδιασμό και ανταγωνιζόταν την Ασία για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τα lockdown που σχετίζονται με την πανδημία επιβαρύνουν τώρα τη ζήτηση στην Ασία.

    «Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί αρκετά καθώς τα βραχυπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη είναι ηπιότερα», δήλωσε ο Edmund Siau, επικεφαλής αναλυτής για φυσικό αέριο και LNG στην FGE. Η μείωση της ζήτησης και η αλλαγή καυσίμου έχουν αμβλύνει τις πιέσεις στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, αλλά ο ανταγωνισμός από την Ασία συνεχίζεται, είπε.

    «Οι έμποροι αναρωτιούνται τι πρόκειται να κάνει η Ασία με τα lockdown της Κίνας και ποιο είναι το σχέδιο για την ανανέωση των αποθεμάτων πριν από τον χειμώνα», επισήμανε.

    Ωστόσο, οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας αναμένονται κάτω της χωρητικότητας την Τρίτη, αφού οι παραγγελίες για προμήθειες μειώθηκαν πριν από το Πάσχα. Η Gazprom PJSC δήλωσε ότι οι αποστολές της είναι σύμφωνες με τα αιτήματα των πελατών.

    Οι ροές μέσω της σύνδεσης Nord Stream παραμένουν σταθερές, δείχνουν τα δεδομένα του δικτύου.

    Less gas is flowing through Ukraine from Russia's Sudzha
    Λιγότερο φυσικό αέριο ρέει μέσω της Ουκρανίας από τη ρωσική Sudzha

    προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Ολλανδίας διαπραγματεύονταν κατά 2,2% χαμηλότερα στα 93,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίτερα. Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε κατά 1,9%.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ιταλία: Υπογράφει άμεσα νέες συμφωνίες με αφρικανικές χώρες για την παροχή φυσικού αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ