• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Νέο άλμα στις ευρωπαϊκές τιμές – Ξεπέρασε τα 290 δολάρια

    • Bloomberg
    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου


    Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζουν την έντονα ανοδική τους πορεία, καθώς επανέρχονται οι φόβοι για παρατεταμένη διακοπή των προμηθειών μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream, θέτοντας σε κίνδυνο την ήδη προβληματική οικονομία της περιοχής.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 13%, αφού έκλεισε σε νέα επίπεδα ρεκόρ την Παρασκευή.

    Ο Nord Stream θα σταματήσει στις 31 Αυγούστου τη λειτουργία του για τρεις ημέρες λόγω εργασιών συντήρησης, εγείροντας και πάλι ανησυχίες μήπως η σύνδεση δεν επαναλειτουργήσει μετά τα έργα, όπως είχε προγραμματιστεί. Η ανησυχία στην Ευρώπη σχετικά με τις αποστολές μέσω του αγωγού ήταν έντονη εδώ και εβδομάδες, με τις προμήθειες να επανέρχονται αλλά με πολύ χαμηλούς ρυθμούς την τελευταία φορά που έκλεισε λόγω εργασιών.

    Στο μεταξύ, η Γερμανία προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες και επανέλαβε την έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας.

    «Έχουμε έναν πολύ κρίσιμο χειμώνα ακριβώς μπροστά μας», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF στο Μόντρεαλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Καναδά με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. «Πρέπει να περιμένουμε ότι ο Πούτιν θα μειώσει περαιτέρω το φυσικό αέριο».

    Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για την πιθανότητα πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς το Κρεμλίνο ανταποδίδει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

    Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, αναζητά εναλλακτικές λύσεις, αλλά είναι απίθανο να μπορέσει να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές. Η χώρα αξιολογεί πλέον την ανάγκη παράτασης της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών, μία κίνηση που σηματοδοτεί στροφή στην μέχρι σήμερα ενεργειακή πολιτική της χώρας.

    Την Παρασκευή, η Gazprom είπε ότι απαιτούνται εργασίες στη μοναδική λειτουργική τουρμπίνα που μπορεί να αντλήσει αέριο στη ζεύξη. Ο αγωγός λειτουργεί με δυναμικότητα μόνο 20% εδώ και εβδομάδες και οι ευρωπαίοι πολιτικοί επιμένουν ότι οι περιορισμοί αυτοί έχουν πολιτικά κίνητρα.

    Tα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Ολλανδίας εκτινάχθηκαν μέχρι τα 291,4 δολάρια (+19.16%) ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Την περασμένη Παρασκευή ολοκλήρωσαν την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα.

    Η τιμή του ρεύματος στη Γερμανία για το επόμενο έτος, σημείο αναφοράς για την ήπειρο, αυξήθηκε έως και 13% στα 630 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Λύση δίνουν οι Ουκρανοί στην Ευρώπη ως προς επικείμενη διακοπή από την Gazprom



    ΣΧΟΛΙΑ