ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΗΑΕ: Επανεκκινούν τη βασική μονάδα φυσικού αερίου ενώ αδρανοποιούν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής LNG
Την εθελοντική μείωση τη χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% από τα κράτη μέλη από τον επόμενο μήνα θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φόντο τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο διακοπής των ροών από τη Ρωσία, αναφέρει το Bloomberg.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει την Τετάρτη το σχέδιο μείωσης της ζήτησης για να αντιμετωπίσει μια πιθανή πλήρη αποκοπή της από τη Μόσχα. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική ενεργοποίηση του μέτρου εάν η κατάσταση επιδεινωθεί και οι εθελοντικοί περιορισμοί είναι ανεπαρκείς, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες της ΕΕ.
Στο πλαίσιο του σχεδίου της «Εξοικονομήστε φυσικό αέριο για έναν ασφαλή χειμώνα», η Κομισιόν στοχεύει να προτείνει μέτρα που περιλαμβάνουν τη μείωση της θέρμανσης και της ψύξης, καθώς και μέτρα που βασίζονται στην αγορά.
Ο οδικός χάρτης θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες σε συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον επικεφαλής για το κλίμα, Φρανς Τίμερμανς, την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, και τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.
Έως και το 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της περιοχής βρίσκεται σε κίνδυνο σε περίπτωση ενός σκληρού χειμώνα, σύμφωνα με προσχέδιο της εκτίμησης της επιτροπής, ανέφερε το Bloomberg News.
Οι περικοπές των ρωσικών αποστολών έχουν επηρεάσει 12 κράτη μέλη και ώθησαν τη Γερμανία να αυξήσει τον συναγερμό της για το αέριο στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο τον περασμένο μήνα. Οι συνολικές ροές από τη Ρωσία τον Ιούνιο ήταν μικρότερες από το 30% του μέσου όρου της περιόδου 2016-2021, σύμφωνα με το έγγραφο.
Η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία της Ευρώπης
Το σχέδιο της επιτροπής βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με τον Simone Tagliapietra, αναλυτή στο think-tank Bruegel στις Βρυξέλλες.
«Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει τώρα να υιοθετήσουν τους προτεινόμενους στόχους μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου και να καταβάλουν ολοκληρωμένες προσπάθειες για να μειώσουν τη ζήτηση όπου είναι δυνατόν», επισήμανε. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να ζητήσουν από τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερο και πρέπει να έχουν το θάρρος να πουν στους πολίτες τους ότι η Ευρώπη βρίσκεται στη μέση της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης στην ιστορία της».
Το προτεινόμενο μέτρο θα χρειαστεί έγκριση από τα κράτη μέλη, την οποία η Επιτροπή ενδέχεται να ζητήσει την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας.
Μια μεγάλη ομάδα χωρών αντιτίθεται στις υποχρεωτικές περικοπές, υποστηρίζοντας ότι οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν ήδη σχέδια έκτακτης ανάγκης και θα μειώσουν τη ζήτηση ανεξάρτητα από το αν είναι υποχρεωμένες από την ΕΕ, ανέφεραν οι διπλωμάτες.
Διαβάστε ακόμη:
Εθελοντισμός και εξοικονόμηση στα σχέδια της Ευρώπης για το ρωσικό εμπάργκο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ευρωαγορές: Τρελές διακυμάνσεις άνω του 4% – Περιόρισε τα κέρδη του στο τέλος ο DAX, σε αρνητικό έδαφος το Λονδίνο
- Φορτίζω το αυτοκίνητο, από το φωτοβολταϊκό μου
- Κάθετος Διάδρομος: Πότε θα «ξυπνήσουν» οι Βρυξέλλες; Το σημαντικό έργο χρειάζεται εμπορικό «μπουστάρισμα»
- Ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Γενική Εκπαίδευση και σε Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.