• Ενέργεια

    Exxon Mobil: Σε συζητήσεις για mega-deal – Κοντά στην εξαγορά της Pioneer Natural

    • Bloomberg
    Darren Woods, CEO Exxon Mobil (Πηγή: exxonmobil.co.uk)

    Darren Woods, CEO Exxon Mobil (Πηγή: exxonmobil.co.uk)


    Η Exxon Mobil βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της Pioneer Natural Resources, σύμφωνα πληροφορίες, με στόχο να γίνει κυρίαρχος παραγωγός σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

    Αν ολοκληρωθεί η εξαγορά θα είναι η μεγαλύτερη που έχει συνάψει ο ενεργειακός κολοσσός εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

    Η συμφωνία θα μπορούσε να ανέλθει στα 60 δισ. δολάρια και πιθανόν να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν επιπλοκές, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

    Αν επιβεβαιωθεί το τίμημα, θα είναι η μεγαλύτερη συμφωνία παγκοσμίως για το τρέχον έτος, ξεπερνώντας την εξαγορά της εταιρείας παραγωγής φαρμάκων κατά του καρκίνου Seagen από την Pfizer ύψους 43 δισ. δολαρίων, που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο.

    Θα ήταν επίσης η μεγαλύτερη εξαγορά της Exxon από τη συγχώνευση με την Mobil Corp. το 1999 και μετά και θα καταστήσει τον ενεργειακό γίγαντα τον κορυφαίο παραγωγό στην πιο γόνιμη πετρελαϊκή λεκάνη των ΗΠΑ.

    Η μετοχή της Pioneer έκλεισε στα 214,96 δολάρια την Πέμπτη, με την αποτίμηση της εταιρείας να φτάνει στα 50,1 δισ. δολάρια.

    Αν και σε προχωρημένο επίπεδο, η συμφωνία θα μπορούσε να μην ολοκληρωθεί, αναφέρουν πηγές.

    Απαντώντας σε αιτήματα για σχόλια από το Bloomberg, τόσο η Exxon όσο και η Pioneer είπαν ότι δεν σχολιάζουν «φήμες της αγοράς».

    Μια συμφωνία με την Pioneer θα ενώσει δύο από τους μεγαλύτερους κατόχους στρεμμάτων στη λεκάνη Permian του Τέξας και του Νέου Μεξικού, καθιστώντας την Exxon τον μεγαλύτερο παραγωγό του κοιτάσματος πετρελαίου, με παραγωγή περίπου 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα – περισσότερο από πολλές χώρες του ΟΠΕΚ.

    Η Pioneer βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τον Απρίλιο, όταν ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Scott Sheffield δήλωσε ότι σχεδίαζε να συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του έτους.

    Ο Sheffield εργάζεται στο Permian από τη δεκαετία του 1970 και θεωρείται ο αρχιτέκτονας της έκρηξης του σχιστόλιθου που έκανε τις ΗΠΑ μια πετρελαϊκή δύναμη.

    Η Exxon είναι σε επιφυλακή για εξαγορές στο Permian εδώ και χρόνια.

    Τα οικονομικά της εταιρείας δέχθηκαν πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ενώ παράλληλα η εταιρεία αύξησε τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για μεγάλα έργα διεθνώς, με αποτέλεσμα να δανειστεί δισεκατομμύρια δολάρια για να πληρώσει τα μερίσματα των μετόχων.

    Μετά την υποχώρηση των δαπανών, τη μείωση του κόστους και την αποκόμιση των κερδών των επενδύσεων της εποχής της πανδημίας, τα κέρδη της Exxon αυξήθηκαν στα 59 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

    Η μετοχή της σημείωσε άνοδο άνω του 80% πέρυσι, παρέχοντας της την οικονομική δύναμη να προχωρήσει σε μία καθοριστική συμφωνία όπως αυτή με την Pioneer.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon, Darren Woods, είπε στους επενδυτές τον Ιούλιο ότι η εταιρεία συνέχισε να εξετάζει πιθανές συγχωνεύσεις και εξαγορές, αλλά θα παραμείνει «επιλεκτική» και θα επικεντρωθεί στη δημιουργία αξίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Intralot: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ των 135 εκ. ευρώ

    ΔΕΣΦΑ: Τη Δευτέρα ξεκινούν οι δημοπρασίες για τα slots του 2024

    Mytilineos: Θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Ηνωμένο Βασίλειο

    ______________________                                                                         

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ