• Ενέργεια

    EuroAsia Interconnector: Συμφωνία €1,43 δισ. με τη Nexans για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

    • NewsRoom
    Κτωρίδης Αθανάσιος, Διευθύνων Σύμβουλος της EuroAsia Interconnector

    Κτωρίδης Αθανάσιος, Διευθύνων Σύμβουλος της EuroAsia Interconnector


    Υπεγράφη συμβόλαιο αξίας 1,43 δισ. ευρώ κατά το οποίο, η EuroAsia Interconnector ανέθεσε στη Nexans την πλήρη σύμβαση μηχανικής, κατασκευής και εγκατάστασης για τη σύνδεση EuroAsia Interconnector που θα συνδέει την Κύπρο και την Ελλάδα.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ηλεκτρική διασύνδεση θα μεταφέρει έως και 2.000 MW ενέργειας στο δεύτερο στάδιο προς την Ευρώπη και θα είναι η μεγαλύτερη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση στην ιστορία, τροφοδοτώντας περισσότερα από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά με ηλεκτρική ενέργεια.

    «Είμαστε περήφανοι που μετά από 12 χρόνια σκληρής δουλειάς η μεγαλύτερη και βαθύτερη υποθαλάσσια διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας HVDC στον κόσμο που θα κατασκευαστεί από τη Nexans θα βάλει την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, τερματίζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή της απομόνωση της Κύπρου, του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ.

    Η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας είναι ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος PCI 3.10 που τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και του Ισραήλ, δημιουργεί ασφάλεια εφοδιασμού, μειώνει σημαντικά τις εκπομπές CO2 και επιτυγχάνει τους στόχους της «Πράσινης Συμφωνίας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Νάσος Κτωρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της EuroAsia Interconnector.

    «Αυτό το έργο που σπάει ρεκόρ αποδεικνύει την ικανότητά μας να καινοτομούμε και να ωθήσουμε τα όρια της μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού για να ανταποκριθούμε σε μια συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια ανάγκη. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία προς μια οικονομία απεξαρτημένη από τον άνθρακα.

    Η παγκόσμια στρατηγική ηλεκτροδότησης της Nexans διαδραματίζει βασικό ρόλο στο ταξίδι του κόσμου προς ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές, και είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε επιλεγεί για να μετουσιώσουμε σε πράξη το EuroAsia Interconnector», δήλωσε ο Christopher Guérin, Διευθύνων Σύμβουλος της Nexans.

    Σημειώνεται ότι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας ΑΔΜΗΕ, προσφέρει τεχνική και λειτουργική υποστήριξη διασφαλίζοντας την επιτυχή υλοποίηση του έργου.

    Πολυτερματικό έργο τελευταίας τεχνολογίας

    Το έργο Ηλεκτρικής Διασύνδεσης EuroAsia Interconnector είναι ένα Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και βρίσκεται στον κατάλογο υποδομών της ΕΕ από το 2013 και περιλαμβάνει την εγκατάσταση, μέχρι το 2027, των δύο μεγαλύτερων υποθαλάσσιων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στον κόσμο, που θα διασυνδέσουν την Κύπρο με την Ελλάδα μέσω Κρήτης σε πρώτη φάση (έργο ισχύος 1000 MW).

    Σε μεταγενέστερο στάδιο θα ακολουθήσει η σύνδεση με το Ισραήλ, ενώ στο στάδιο της πλήρους εγκατάστασής του, το έργο θα έχει ισχύ 2000 MW.

    Πρόκειται για ένα πολυτερματικό έργο, τελευταίας τεχνολογίας. Για την υλοποίησή του θα τοποθετηθεί το μακρύτερο και το βαθύτερο καλώδιο στον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βάθος της τοποθέτησης του καλωδίου σε ορισμένες περιοχές μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου αναμένεται να φθάσει τα 2200 μέτρα και σε ορισμένες περιοχές μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας τα 3000 μέτρα, ενώ το έργο έχει μήκος 898km.

    Το έργο εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της ίδιας της ΕΕ, ενώ προκύπτουν γεωπολιτικά, αλλά και οικονομικά οφέλη και είναι εφικτή η μείωση των λογαριασμών ρεύματος μέχρι 200 εκατ. ετησίως.

    Διαβάστε επίσης: 

    Αυτοκίνητα: Αυξήθηκαν κατά 19% οι πωλήσεις στην Ευρώπη τον Ιούνιο

    ΕΛΓΕΚΑ: Προς υποχρεωτική δημόσια πρόταση και έξοδο από το Χ.Α.

    Nissan-Renault: Έτοιμες να ανακοινώσουν νέα συμφωνία συνεργασίας – Οι αλλαγές



    ΣΧΟΛΙΑ