• Ενέργεια

  Ενέργεια: Συνθήκες ομαλής τροφοδοσίας και συγκράτησης των τιμών 

  Ενέργεια: Συνθήκες ομαλής τροφοδοσίας και συγκράτησης των τιμών 


  Συνθήκες ομαλής τροφοδοσίας και συγκράτησης των τιμών καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώνονται ύστερα από τις χθεσινές εξελίξεις, που περιλαμβάνουν συμφωνίες για την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου και για το μηχανισμό στήριξης των καταναλωτών ρεύματος.

  Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές της ΔΕΠΑ προς την Gazprom, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ, η συναλλαγή ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς παραβίαση των κυρώσεων και σε συνεννόηση με την Gazprom. “Η πληρωμή πραγματοποιήθηκε σε ευρώ και είναι απολύτως ασφαλής”, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

  Η εξέλιξη κινείται στην κατεύθυνση που ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες και διαμορφώνει προϋποθέσεις – αν δεν υπάρξει ανατροπή του πλαισίου – για συνέχιση της τροφοδοσίας της αγοράς με φυσικό αέριο από την Ρωσία, που αποτελεί σημαντική πηγή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

  Χθες, επίσης στις Βρυξέλλες, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν για τις βασικές αρχές του νέου μηχανισμού, συγκράτησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

  Βασικός άξονας του μηχανισμού είναι η επιβολή πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το κόστος παραγωγής. Έτσι, μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής η οποία σήμερα – με το ισχύον μοντέλο αγοράς – αποζημιώνεται για την ενέργεια που εισφέρει στο σύστημα με την τιμή της ακριβότερης μονάδας που συμμετέχει στην αγορά, στο εξής με την εφαρμογή του μηχανισμού θα αποζημιώνεται με βάση το κόστος παραγωγής. Η συγκράτηση των τιμών χονδρικής σε συνδυασμό με τη συνέχιση της επιδότησης των καταναλωτών που έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο οδηγεί στην ελάφρυνση και των τιμών λιανικής του ρεύματος.

  Το σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης για την εφαρμογή του μηχανισμού πρόκειται να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.

  Όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, “o νέος μηχανισμός σε συνδυασμό με τις οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για την κοινωνία που δοκιμάζεται από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια».

  Προβλέπεται ακόμη ότι ο μηχανισμός δεν θα επηρεάσει τους όρους της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που σημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια που θα εξάγεται μέσω των διεθνών διασυνδέσεων θα εξακολουθήσει να κοστολογείται σύμφωνα με το υπάρχον καθεστώς.  ΣΧΟΛΙΑ