• Ενέργεια

    CREA: Ο πόλεμος πετρελαίου της Δύσης εναντίον της Ρωσίας αρχίζει να χάνει τη δυναμική του

    • NewsRoom
    Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας

    Βλαντίμιρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας


    Τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο ανέκαμψαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με νέα έκθεση, ενισχύοντας την ικανότητα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να χρηματοδοτήσει την επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

    Ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), ένα ανεξάρτητο φινλανδικό think tank, διαπίστωσε ότι τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου έχουν ανακάμψει από τα επίπεδα που έφθασαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

    Σύμφωνα με το CNBC, τα ευρήματα δείχνουν ότι η Μόσχα μπόρεσε πρόσφατα να ανακτήσει με επιτυχία τα κέρδη από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων παρά την επιβολή των απαγορεύσεων εισαγωγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του περασμένου έτους και το πλαφόν των τιμών του πετρελαίου που εφάρμοσε η G7.

    Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έρχονται λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Χιροσίμα στην Ιαπωνία, όπου οι ηγέτες της G7 δήλωσαν ότι το ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου λειτουργεί, τα ρωσικά έσοδα μειώθηκαν και η πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ωφελεί χώρες σε όλο τον κόσμο.

    Οι αναλυτές του κλάδου ενέργειας της CREA υποστήριξαν ότι η αποτυχία της λεγόμενης Price Cap Coalition να αναθεωρήσει τα επίπεδα τιμών και να επιβάλει την πολιτική της, είχε ως αποτέλεσμα τα μέτρα να «χάσουν την ακεραιότητα και την αξιοπιστία τους».

    «Η ΕΕ απέτυχε στη δέσμευσή της να επανεξετάζει το ανώτατο όριο τιμών κάθε δύο μήνες για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει χαμηλότερο από τη μέση τιμή της αγοράς», δήλωσε ο Lauri Myllyvirta, επικεφαλής ανάλυσης στο CREA και συν-συγγραφέας της έκθεσης.

    «Αυτό είναι μια σαφής ένδειξη ότι η επιβολή δεν λειτουργεί», πρόσθεσε.

    Η ανάκαμψη των εσόδων από το πετρέλαιο θα συνεχιστεί

    Στην αρχή του έτους, τα στοιχεία έδειξαν ότι τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων είχαν καταρρεύσει τον Δεκέμβριο.

    Ωστόσο, τα τελευταία ευρήματα της CREA, δείχνουν ότι τα φορολογικά έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά 6% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο λόγω της αύξησης των εσόδων από εξαγωγές τον Μάρτιο.

    Σίγουρα, τα έσοδα του Κρεμλίνου ήταν σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα που καταγράφηκαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν.

    Η αύξηση των εσόδων από τις εξαγωγές τον Μάρτιο οδήγησε σε ανάκαμψη 5% σε μηνιαία βάση στις φορολογικές εισπράξεις της Ρωσίας για εξόρυξη ορυκτών τον Απρίλιο, ανέφερε η έκθεση – και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται τον Μάιο.

    Αυτό σημαίνει ότι αφού τα έσοδα από τη φορολογία πετρελαίου της Ρωσίας  βρέθηκαν στα χαμηλά στις αρχές του 2023, έκτοτε ανέκαμψαν λόγω των αυξημένων πωλήσεων.

    «Τα φορολογικά έσοδα του Κρεμλίνου ακολούθησαν στενά τις τιμές του ρωσικού αργού πετρελαίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία του ανώτατου ορίου των τιμών του πετρελαίου. Το κράτος αλλάζει επίσης το φορολογικό του καθεστώς για να μειώσει τον αντίκτυπο του πλαφόν στις τιμές», δήλωσε ο Isaac Levi, αναλυτής του κλάδου ενέργειας της CREA.

    «Εκτός εάν ο συνασπισμός επιβολής ανώτατων ορίων στις τιμές αναλάβει δράση για να μειώσει το επίπεδο των ανώτατων τιμών, οι αλλαγές στη δομή της φορολογίας του πετρελαίου της Ρωσίας θα αναγκάσουν την τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου να πλησιάσει τα διεθνή σημεία αναφοράς, οδηγώντας σε περαιτέρω ανάκαμψη των εσόδων της Ρωσίας από το εμπόρευμα», πρόσθεσε.

    Η ανάλυση της CREA ανέφερε ότι από τις απαγορεύσεις εισαγωγών της ΕΕ και το πλαφόν της G7 στο ρωσικό πετρέλαιο και μετά, η Μόσχα εκτιμάται ότι έχει κερδίσει έσοδα 58 δισεκατομμύρια ευρώ (62,5 δισεκατομμύρια δολάρια) από από τις εξαγωγές πετρελαίου δια θαλάσσης.

    Τα έσοδα της Ρωσίας θα μπορούσαν να μειωθούν κατά επιπλέον 22 δισεκατομμύρια ευρώ εάν το ανώτατο όριο τιμής του αργού πετρελαίου μειωθεί στα 30 δολάρια ανά βαρέλι και αναθεωρηθούν ανάλογα τα ανώτατα όρια τιμών για τα προϊόντα πετρελαίου, ανέφερε η CREA.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πετρέλαιο: Ανοδικά για τρίτη συνεδρίαση μετά την προειδοποίηση της Σαουδικής Αραβίας

     



    ΣΧΟΛΙΑ