• Ενέργεια

    Αποτυχία στην Κυπριακή ΑΟΖ: Δεν βρήκε φυσικό αέριο η ExxonMobil στη Δελφύνη

    • NewsRoom


    Η περίεργη απόφαση της κυβέρνησης και της εταιρείας ExxonMobil να ανακοινωθεί χθες η ολοκλήρωση της γεώτρησης στον στόχο Δελφύνη χωρίς καμία αναφορά στον εντοπισμό ή όχι φυσικού αερίου προκάλεσε απορίες στην κοινή γνώμη και δεν στάθηκε αρκετή για να αποτρέψει την πρόκληση απογοήτευσης.

    Παρότι τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αρνούνταν επίμονα χθες να πουν οτιδήποτε για το αποτέλεσμα της πολλά υποσχόμενης, όταν ξεκινούσε, γεώτρησης και παρέπεμπαν σε ανακοινώσεις που θα γίνουν… μετά τη γεώτρηση στον στόχο Γλαύκος, επίσης στο τεμάχιο 10, οι πληροφορίες του politis.com.cy, από ιδιωτικές πηγές συγκλίνουν -εδώ και μέρες- στο συμπέρασμα ότι οι εργασίες του Stena IceMax στέφθηκαν με αποτυχία: Δεν εντοπίστηκε κοίτασμα φυσικού αερίου.

    Ωστόσο, άλλη πηγή ανέφερε ότι η ιδιάζουσα, όπως αποδείχθηκε, γεωλογική δομή που εξετάστηκε μέσω της γεώτρησης επιτρέπει στους επιστήμονες της ExxonMobil να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας νέας προσπάθειας στο κοντινό μέλλον, στον ίδιο στόχο, σε άλλο σημείο και σε μεγαλύτερο βάθος. Αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης που προετοιμάζεται πυρετωδώς στον στόχο Γλαύκος (ήδη το Stena IceMax μετακινήθηκε ανατολικότερα) και αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων που αντλήθηκαν από τη Δελφύνη.

    Η ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας

    Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας για την ολοκλήρωση της γεώτρησης Δελφύνη-1 ήρθε αιφνιδιαστικά χθες, καθώς οι πληροφορίες των τελευταίων 24ώρων ανέφεραν ότι οι εργασίες θα παρατείνονταν ακόμα λίγες μέρες, λόγω της απώλειας ωφέλιμου χρόνου από την πρόσφατη βλάβη στο τρυπάνι. Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Delphyne-1» και ότι το πλοίο-γεωτρύπανο Stena IceMax έχει ήδη μετακινηθεί και ξεκίνησαν οι εργασίες στον δεύτερο στόχο «Glaucus-1» της κοινοπραξίας, στο ίδιο τεμάχιο. Η επίμαχη φράση της ανακοίνωσης ήταν η εξής: «Διευκρινίζεται ότι κατόπιν συνεννόησης υπουργείου και κοινοπραξίας περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν με την ολοκλήρωση και του δεύτερου αυτού σκέλους του παρόντος ερευνητικού της προγράμματος».

    Υπομονή συνέστησε ο Γιώργος Λακκοτρύπης

    «Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης γεώτρησης στο οικόπεδο 10 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και από το στόχο Δελφύνη», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αποτυχία της γεώτρησης της Exxonmobil στον στόχο Δελφύνη, ο κ. Λακκοτρύπης συνέστησε υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο δεύτερο στόχο – «Γλαύκος», η οποία ξεκινά αύριο.

    Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι χρειάζονται πάρα πολλές γεωτρήσεις για να υπάρξουν επιτυχή αποτελέσματα, ασχέτως εάν η Κύπρος φάνηκε τυχερή με το οικόπεδο Αφροδίτη, που έδειξε επιτυχή αποτελέσματα από την αρχή.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, εντός του 2019 θα αρχίσει ένας κύκλος γεωτρήσεων από την ENI-TOTAL, ο οποίος θα ολοκληρωθεί εντός του 2020. Μεταξύ των δοκιμών που θα γίνουν περιλαμβάνεται και αυτή στο στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3, που τον περασμένο Φεβρουάριο επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς, λόγω των παρενοχλήσεων από τουρκικά πολεμικά πλοία.

    Η νέα γεώτρηση

    Η γεώτρηση στον στόχο Γλαύκος θα γίνει επί διαφορετικών γεωλογικών δεδομένων, πιο ελπιδοφόρων από εκείνα του στόχου Δελφύνη, όπως αποδείχθηκαν μετά τη γεώτρηση. Το τρυπάνι του Stena IceMax θα φτάσει σε βάθος περίπου τεσσάρων χιλιάδων μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, έναντι περίπου πέντε χιλιάδων στη Δελφύνη. Προκαταρκτικά αποτελέσματα για τον στόχο Γλαύκος εκτιμάται ότι θα υπάρχουν, εκτός απρόοπτων εξελίξεων που αφορούν βλάβες ή κακές καιρικές συνθήκες, σε περίπου έναν μήνα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ExxonMobil: Ολοκληρώθηκε η πρώτη γεώτρηση στη «Δελφύνη»-Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δυσάρεστες εξελίξεις: «Κόλλησε» το γεωτρύπανο της ExxonMobil

    MH ΧΑΣΕΤΕ: ExxonMobil: Περιμένουμε την ελληνική κυβέρνηση να εγκρίνει τις έρευνες στην Κρήτη



    ΣΧΟΛΙΑ