• Ενέργεια

    Άνοδος της τιμής του πετρελαίου με την ελπίδα για περικοπή της παραγωγής

    • Newsroom


    Η τιμή του πετρελαίου κινείται ανοδικά με την ελπίδα ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αργού πετρελαίου θα συμφωνήσουν να μειώσουν την παραγωγή, καθώς η πανδημία έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση της ζήτησης. Την ίδια ώρα οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η παγκόσμια ύφεση μπορεί να είναι μεγαλύτερη από όσο αναμένεται και θα χρειαστεί γενναία περικοπή στην παραγωγή.

    Τα συμβόλαια του Brent ενισχύονταν νωρίτερα κατά 80 σεντς, ποσοστό 2,4%, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 33,85 δολάρια το βαρέλι, μετά τις απώλειες άνω του 3% που κατέγραψαν τη Δευτέρα.

    Τα συμβόλαια του West Texas Intermediate με άνοδο 3,2% διαπραγματεύονταν στα 26,91 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση σχεδόν 8% στην προηγούμενη συνεδρίαση, αναφέρει το reuters.

    Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας αναμένεται να συμφωνήσουν στην περικοπή της παραγωγής κατά τη συνάντηση της Πέμπτης, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα συμφωνήσουν σε μία τέτοια κίνηση και οι ΗΠΑ, αναφέρουν πηγές.

    Ωστόσο, η απειλή μία μεγάλης ύφεσης πλανάται πάνω από τις αγορές εξαιτίας της μεγάλης διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας που έχει προκαλέσει η πανδημία και το lockdown ή τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης που ισχύουν για σχεδόν το μισό πληθυσμό του πλανήτη.

    “Οτιδήποτε λιγότερο από μια συντονισμένη παγκόσμια περικοπή θα είναι απογοητευτική για την αγορά”, δήλωσε ο Greg Priddy, επικεφαλής παγκόσμιας ενέργειας και Μέσης Ανατολής στο Stratfor στο Χιούστον.

    Η ζήτηση πετρελαίου έχει υποχωρήσει κατά 30% ή περίπου 30 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ παράλληλα οι κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας έχουν πλημμυρίσουν τις αγορές με επιπλέον αποθέματα.

    Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν νέα βουτιά τη Δευτέρα όταν οι δύο χώρες ανέβαλαν τη συνάντηση που θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία, για την Πέμπτη.

    Προβληματισμός υπάρχει σχετικά με το αν τελικά οι ΗΠΑ θα συμμετέχουν σε μία συντονισμένη κίνηση.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο ΟΠΕΚ δεν του ζήτησε να πιέσει τους εγχώριους παραγωγούς πετρελαίου να μειώσουν την παραγωγή τους για να υποστηρίξουν τις τιμές. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι η παραγωγή των ΗΠΑ μειώθηκε λόγω της πτώσης των τιμών.



    ΣΧΟΛΙΑ