• Ενέργεια

    Αναβαθμίστε ενεργειακά το σπίτι σας για μεγαλύτερη απόδοση και οικονομία

    • NewsRoom

    Το σπίτι μας είναι το καταφύγιό μας. Το σημείο αναφοράς μας. Το μέρος που καταλήγουμε στο τέλος της μέρας για να ηρεμήσουμε, να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε όλα αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε καθημερινά. Μέσα στο σπίτι μας νοιώθουμε προστασία και ασφάλεια. Είναι όμως όπως το θέλουμε ή μήπως ο χρόνος του έχει αφήσει φθορές που τις έχουμε παραμελήσει; Μήπως ήρθε η στιγμή να το φροντίσουμε και να το ανανεώσουμε;

    Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να ανακαινίσουμε το διαμέρισμα ή τη μονοκατοικία μας, ή ακόμα και τους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, με την Εθνική Τράπεζα, μέσα από το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με τις παρεμβάσεις που καλύπτει το πρόγραμμα, μπορούμε να έχουμε σημαντικό οικονομικό όφελος από την εξοικονόμηση στο λογαριασμό του ρεύματος για θέρμανση/ψύξη, χειμώνα καλοκαίρι.

    Μπορείτε κι εσείς να ενταχθείτε στο πρόγραμμα αν έχετε πλήρη, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε επιλέξιμη κατοικία, που σημαίνει:

    Να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία

    Να έχει κατασκευαστεί νόμιμα

    Να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα

    Να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ

    Σκοπός του προγράμματος είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η ενσωμάτωση στα κτίρια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η προώθηση της ηλεκτροκίνησης των οχημάτων με την ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών φόρτισης/αποθήκευσης ενέργειας. Οι πρωτοβουλίες αυτές συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων για ένα πιο «καθαρό», πιο βιώσιμο περιβάλλον.

    Το νέο πρόγραμμα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα:

    Μέγιστο προϋπολογισμό ενεργειακής αναβάθμισης μέχρι €50.000 για διαμερίσματα ή μονοκατοικίες

    Δυνατότητα αναβάθμισης για πρώτη φορά κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών με προϋπολογισμό έως €80.000.

    Κάλυψη εγκατάστασης «έξυπνων» συστημάτων για την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας

     2020      Ατομικό Εισόδημα         Οικογενειακό Εισόδημα          Μέγιστο Ποσοστό Επιχορήγησης*   
    1 < 10.000 < 20.000 85%
    2  > 10.000 – 20.000  > 20.000 – 30.000 75%
    3  > 20.000 – 30.000  > 30.000 – 40.000 70%
    4 > 30.000 – 50.000 > 40.000 – 70.000 65%
    5 > 50.000 – 90.000 > 70.000 – 120.000 55%
    1 Πολυκατοικία Τύπου Α 80%
    2 Πολυκατοικία Τύπου Β 70%

     

    * Στα μέγιστα ποσοστά επιχορήγησης συνυπολογίζονται ένα 10% για τα έτη 2020-21 λόγω του Covid-19 και ένα επιπλέον 10% ως ενεργειακό premium για κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατάταξης (Ζ/Η).   

    Ειδικά για τους λιγνιτικούς δήμους της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Αρκαδίας προβλέπεται επιπλέον προσαύξηση 10% στα παραπάνω ποσοστά επιχορήγησης.

    Το πρόγραμμα καλύπτει:

    την αλλαγή κουφωμάτων αλουμινίου, ξύλου ή PVC

    τη θερμομόνωση δώματος ή στέγης, εξωτερικής τοιχοποιίας και δαπέδου πιλοτής

    την αλλαγή συστήματος θέρμανσης/ψύξης

    την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα

    την αλλαγή ανελκυστήρα και φωτισμού για κοινόχρηστους χώρους

    παρεμβάσεις ενεργειακής αυτονόμησης όπως εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, φορτιστή ηλεκτροκίνητου οχήματος και συσκευών διαχείρισης ενέργειας (smart home).

    Τα κίνητρα που προσφέρει είναι ιδιαίτερα ελκυστικά:

    Επιχορήγηση του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων έως και 85% ανάλογα με την εισοδηματική σας κατηγορία, που μπορεί να φτάσει και το 95% στις λιγνιτικές περιοχές

    Δυνατότητα κάλυψης της συμμετοχής σας μέσω δανείου με 100% επιδότηση επιτοκίου

    Κάλυψη του κόστους των ενεργειακών επιθεωρήσεων και της αμοιβής συμβούλου του έργου

    Η Εθνική Τράπεζα, με την πολυετή εμπειρία που διαθέτει, είναι δίπλα σας σε κάθε σας βήμα, ώστε να ολοκληρώσετε εύκολα και γρήγορα τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα. Επιπλέον, σας παρέχει τη δυνατότητα συνεργασίας με εξειδικευμένη εταιρία-σύμβουλο που θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε το έργο και θα αναλάβει όλες τις διαδικασίες και τους ελέγχους μέχρι την ολοκλήρωσή του.

    Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να καλέσετε απευθείας την εταιρία-συνεργάτη της Εθνικής Τράπεζας στο 210 69 05 200, η οποία, εφόσον το επιθυμείτε, μπορεί να σας καθοδηγήσει σε όλα τα στάδια του έργου.

    Εναλλακτικά, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 210 48 48 484 ή να επισκεφτείτε το www.nbg.gr.

    Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Πρόγραμμα, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη διαδικτυακή πύλη του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»