• Ενέργεια

    Ανατροπές λόγω πανδημίας: Η Exxon Mobil παγώνει τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή AOZ 

    • NewsRoom
    Λακκοτρύπης

    Γιώργος Λακοτρύπης, υπουργός Ενέργειας Κύπρου


    Η αμερικάνικη πετρελαϊκή εταιρεία Exxon Mobil παγώνει το γεωτρητικό της πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021.

    Η απόφαση λήφθηκε εξαιτίας της πανδημίας και της κατάστασης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές λόγω χαμηλής τιμής του πετρελαίου.

    Σύμφωνα με τον Αντ1 που επικαλείται πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, σε εσωτερική ενημέρωση των στελεχών της Exxon Mobil, έγινε γνωστό ότι o πετρελαϊκός κολοσσός σχεδιάζει να αναβάλει, μέχρι να βελτιωθούν τα οικονομικά δεδομένα, τις έρευνες και τον προγραμματισμό των κατασκευαστικών έργων για την εξόρυξη υδρογονοθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

    Η αιτία είναι το γεγονός ότι η Exxon Mobil μειώνει τις διεθνείς επενδύσεις κατά 30% ώστε να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου κάτι που ανακοίνωσε επίσημα στις 7 Απριλίου.

    Tις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο Kύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, λέγοντας ότι πριν λίγες ημέρες η Exxon Mobil, ενημέρωσε ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί, είναι αναγκασμένοι να αναβάλλουν την γεώτρηση για 12 μήνες, σημειώνοντας παράλληλα ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην Κύπρο.

    Κατά το κ. Λακκοτρύπη η εξέλιξη θα επηρεάσει και τους σχεδιασμούς για τον East Med καθώς εκτιμά ότι θα επηρεαστεί το γεωτρητικό πρόγραμμα και των άλλων εταιρειών (ΕΝΙ – TOTAL) που έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα στη κυπριακή ΑΟΖ. To προσωπικό των εταιρειών λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό είναι πολύ δύσκολο να μετακινείται.

    Η Exxon Mobil Corp ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις προβλεπόμενες επενδύσεις στα 23 δις από τα 33 δις δολάρια καθώς η πανδημία έχει προκαλέσει την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου στα 23 δολάρια και πολλά από τα προβλεπόμενα έργα της δεν είναι κερδοφόρα.



    ΣΧΟΛΙΑ