• Ενέργεια

    Αναστολή λόγω προσφυγής για το διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Αττικής-Κρήτης

    • NewsRoom

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης


    Την αναστολή του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η Αριάδνη Interconnection για την προμήθεια και εγκατάσταση δύο σταθμών μετατροπής και ενός υποσταθμού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, αποφάσισε η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) και η αναστολή του διαγωνισμού ισχύει μέχρι την οριστική απόφαση της ΑΕΠΠ.

    Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια προσφυγής που κατέθεσε η Euroasia Interconnector, η οποία υποστηρίζει ότι η Αριάδνη Interconnection, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, ενεργεί βάσει αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που έχουν χαρακτηριστεί ως παράνομες από την Κομισιόν.

    Η αναστολή θα είναι προσωρινή αν η προσφυγή απορριφθεί, όμως και η ολιγοήμερη παράταση, καθυστερεί εκ νέου ένα έργο μεγάλης σημασίας για την χώρα και κομβικό για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης.

    Σχολιάζοντας το θέμα, πηγές από την Αριάδνη σημειώνουν ότι η προσφυγή της «Εuroasia Interconnector»  ουσιαστικά, δίνει παράταση –ως είθισται- προκειμένου να μελετηθεί η οποιαδήποτε προσφυγή και δηλώνουν βέβαιοι ότι  θα απορριφθεί η προσφυγή.

    ‘Οπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, η ευδοκίμηση της προσφυγής της «Εuroasia Interconnector» ενώπιον της ΑΕΠΠ δεν θεωρείται πιθανή και δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την εξέλιξη των διαγωνισμών για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που συνεχίζονται κανονικά.

    Συγκεκριμένα, η Euroasia Interconnector αναφέρει τα εξής σε σημερινή της ανακοίνωση:

    Στις 28 Ιουνίου, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) αποφάσισε την αναστολή του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection ΑΕ για την προμήθεια και εγκατάσταση δύο σταθμών μετατροπής και ενός υποσταθμού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια προσφυγής που κατέθεσε κατά του διαγωνισμού η Εuroasia Interconnector, φορέας υλοποίησης του PCI 3.10.3 Κρήτη Αττική επικαλούμενη μεταξύ άλλων ότι η Αριάδνη ενεργεί βάσει αποφάσεων της ΡΑΕ που ήδη έχουν χαρακτηριστεί ως παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αναστολή του διαγωνισμού ισχύει μέχρι την οριστική απόφαση της ΑΕΠΠ.

    Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο ACER, o σύνδεσμος των Ρυθμιστικών Αρχών των χωρών της ΕΕ, επιβεβαίωσε στην ετήσια έκθεσή του (1.07.2019) πως το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής που εκτελείται υπό την αιγίδα του Euroasia Interconnector βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος υλοποίησης, παρά τους αντίθετους αβάσιμους ισχυρισμούς της ΡΑΕ περί καθυστερήσεων, τους οποίους έχει ήδη απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η Εuroasia Interconnector παραμένει προσηλωμένη στην έγκαιρη υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης ως «Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος» βάσει του Κανονισμού 347/2013 και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα ευεργετικά οικονομικά οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή.

    Να σημειωθεί ότι η Αρχή Εκδίκασης Προδικαστικών Προσφυγών έχει ορίσει την 15η Ιουλίου ως ημέρα συζήτησης της προσφυγής του Euroasia.

    Από την πλευρά τους κύκλοι από την «Αριάδνη Interconnection», θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο διευκρινίζουν τα εξής:

    Η προσφυγή της «Εuroasia Interconnector» δεν θα έχει καμία επίπτωση στους διαγωνισμούς. Ουσιαστικά, δίνεται παράταση –ως είθισται- προκειμένου να μελετηθεί η οποιαδήποτε προσφυγή.

    Η “Euroasia Interconnector” δεν πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια και για το λόγο αυτό η ευδοκίμηση της προσφυγής της ενώπιον της ΑΕΠΠ δεν θεωρείται πιθανή. Επομένως, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την εξέλιξη των διαγωνισμών για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που συνεχίζονται κανονικά.

    Κύκλοι της «Αριάδνη Interconnection» δηλώνουν βέβαιοι ότι το δημόσιο συμφέρον θα προασπιστεί, με την απόρριψη της προσφυγής. Επιπλέον, ακόμα και αυτή η ολιγοήμερη παράταση, καθυστερεί εκ νέου ένα έργο μεγάλης σημασίας για την χώρα και κομβικό για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης. Πρόκειται για την ύστατη και απέλπιδα προσπάθεια του «Euroasia Interconnector» να αποτρέψει αυτό το μείζον έργο υποδομής για τη χώρα.



    ΣΧΟΛΙΑ