• Business

    Energean: Πώς το κοίτασμα Έψιλον θα πενταπλασιάσει από το 2023 την παραγωγή του Πρίνου

    Ο πρόεδρος του ΔΣ της Energean Oil & Gas, κ. Μαθιός Ρήγας

    Ο πρόεδρος του ΔΣ της Energean Oil & Gas, κ. Μαθιός Ρήγας


    Πενταπλάσια παραγωγή αναμένεται να έχει η Energean από τον Πρίνο, από το πρώτο εξάμηνο του 2023 όταν θα ξεκινήσει  η παραγωγή από τις κάθετες γεωτρήσεις στο κοίτασμα Έψιλον, μέσω της νέας εξέδρας Λάμδα. Ειδικότερα, σήμερα σε συνολικά ο Πρίνος παράγει 1500 βαρέλια την ημέρα, ενώ όταν ξεκινήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Έψιλον, με κάθετη γεώτρηση το 2023, θα προσθέσει 6.500 βαρέλια την ημέρα εκτινάσσοντας την παραγωγή πετρελαίου στα 8.000 βαρέλια την ημέρα.

    Ωστόσο, σημειώνεται ότι από τις αρχές Οκτωβρίου που έκλεισε ο Πρίνος για εργασίες συντήρησης, μέχρι σήμερα δε λειτουργεί, αφού είχε γίνει κατάληψη από τους εργαζομένους μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου και υπολογίζεται ότι εφόσον πάρει τις απαιτούμενες εγκρίσεις θα επαναλειτουργήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

    Το κοίτασμα Έψιλον είναι το 3o κοίτασμα που παράγει πετρέλαιο στην ιστορία της χώρας, μετά τα κοιτάσματα Πρίνου, Πρίνος (1981) και τον Βόρειο Πρίνο (1996) και ήδη δίνει κάποιες εκατοντάδες βαρέλια την ημέρα από 1η Απριλίου του 2019 όταν και ξεκίνησε η λειτουργία της, η οριζόντια γεώτρηση από τις εξέδρες Α και Β του Πρίνου.

    Ωστόσο, η παραγωγή του κοιτάσματος, θα φτάσει στα 6.500 βαρέλια την ημέρα με τη λειτουργία της νέας εξέδρας Λάμδα που σήμερα είναι υπό κατασκευή στα ναυπηγεία της Κωστάντσα.

    Συνολικά τα αποθέματα στο κοίτασμα Έψιλον υπολογίζονται στα 53 εκ. βαρέλια και την παραγωγή στα 6.500 βαρέλια ημερησίως υπολογίζεται ότι θα τη διατηρήσουν μέχρι το 2028.

    Για να γίνει η κάθετη γεώτρηση πραγματοποιείται επένδυση ύψους 100 εκ. ευρώ για την κατασκευή της νέα εξέδρας, η οποία χρηματοδοτείται, μετά την έγκριση της Κομισιόν και την ψήφιση σχετικής διάταξης, με ομολογιακό δάνειο άλλων 9,5 εκατ. ευρώ  και δάνειο ύψους 90,5 εκατ. ευρώ από την Παρευξήνεια Τράπεζα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

    Τα δύο δάνεια αυτά θα χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά σχέδια της Energean κυρίως για την ανάπτυξη στο κοίτασμα Έψιλον αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη των άλλων κοιτασμάτων του Πρίνου, ενώ θα υποστηρίξει τόσο τις ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης όσο και επενδύσεις στις υποδομές του συγκροτήματος του Πρίνου

    Το συγκεκριμένο project θα δώσει δουλειές στις υπηρεσίες γεώτρησης, στον κατασκευαστικό τομέα καθώς και στις προμήθειες αγαθών, ενώ θα υποστηρίξει και το εισόδημα των τοπικών κοινωνιών μέσα στις συνθήκες που δημιουργεί η συνεχιζόμενη πανδημία.

    Κατερίνα Σάρδη: Παρατείνεται η ζωή του Πρίνου

    Η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα δήλωσε σχετικά:

    «Η νέα μας συνεργασία με την TEAEΠ είναι καθοριστική για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον, η οποία θα παρατείνει τη ζωή της μοναδικής παραγωγής πετρελαίου στη χώρα για αρκετά χρόνια. Η σύναψη του δανείου αναδεικνύει και την εμπιστοσύνη του τραπεζικού τομέα σε καλά δομημένα και ρεαλιστικά επενδυτικά σχέδια. Στόχος της Energean είναι, εκτός από την περαιτέρω ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του Κόλπου της Καβάλας, να καταστεί ο Πρίνος σε βιομηχανικό συγκρότημα με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

    Ο Πρόεδρος της BSTDB Ντμίτρι Πάνκιν δήλωσε σχετικά:

    «Μετά την επιτυχή έναρξη της συνεργασίας μας το 2018, η συνεχιζόμενη στήριξη της Παρευξείνιας Τράπεζας  προς την Energean αναδεικνύει  τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της  που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, θα συμβάλουν στην αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων και στην ανάπτυξη των εξαγωγών στην περιοχή. Η συνεργασία αυτή θα έχει σημαντική αναπτυξιακή και οικονομική επίδραση σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η επιχειρηματική δραστηριότητα προσπαθεί να ανακάμψει από την παγκόσμια πανδημία. Επιπλέον, δεσμευόμαστε στην προώθηση ανανεώσιμων και καθαρότερων πηγών ενέργειας και πιστεύουμε ότι η συνετή χρήση ορυκτών καυσίμων, βάσει  υψηλών προτύπων απόδοσης και μετριασμού της ρύπανσης, παραμένει βασικό στοιχείο για τη διασφάλιση της μετάβασης σε πράσινη παραγωγή ενέργειας».



    ΣΧΟΛΙΑ