• Business

    Enel: Πουλά το 50% της Enel Green Power Australia στην εταιρεία INPEX

    • NewsRoom
    Flavio Cattaneo, CEO Enel

    Flavio Cattaneo, CEO Enel


    Η Enel S.p.A. υπέγραψε συμφωνία με την INPEX Corporation, για την πώληση του 50% των δύο οντοτήτων του ιταλικού ομίλου στην Αυστραλία, δηλαδή της Enel Green Power Australia Pty Ltd και της Enel Green Power Australia Trust.

    Oι δύο εταιρείες, που ανήκουν στην θυγατρική Enel Green Power (ΕGP), θα πουληθούν έναντι 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 140 εκατ. ευρώ είναι χρέος.

    Η συμφωνία εντάσσεται στο τρέχον στρατηγικό σχέδιο της Enel, που προβλέπει την υλοποίηση συνεργασιών σε ορισμένες επιχειρήσεις και γεωγραφικές περιοχές με στόχο την δημιουργία αξίας στην εταιρεία.

    Με το κλείσιμο της συναλλαγής, η EGP και η INPEX αναμένεται να ελέγχουν από κοινού την EGPA, επιβλέποντας το τρέχον χαρτοφυλάκιο παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας και συνεχίζοντας την ανάπτυξη του έργου της για τους αγωγούς, με στόχο την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος της EGPA.

    Αυτό διασφαλίζει ότι η τελευταία θα συνεχίσει να οδηγεί την ενεργειακή μετάβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αυστραλία, επιταχύνοντας τη συμβολή της στην επίτευξη του καθαρού μηδενικού στόχου της χώρας.

    Η συνολική συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίδραση της τάξης των 87 εκατομμυρίων ευρώ στα EBITDA του ομίλου Enel για το 2023.

    Επιπλέον, η συμφωνία θα επηρεάσει θετικά τον συνολικό καθαρό χρέος του ομίλου ύψους περίπου 145 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με το μερίδιο 50% που πούλησε η EGP και θα λογιστικοποιηθεί το 2023, ενώ το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει περίπου 203 εκατ. ευρώ ως καθαρό χρέος που αποενοποιείται το 2022, δεδομένου ότι η EGPA είχε ήδη αναφερθεί ως «κατεχόμενη προς πώληση».

    Η EGPA λειτουργεί επί του παρόντος 3 μονάδες συνολικής εγκατεστημένης μικτής ισχύος 310 MW με ηλιακή ενέργεια, καθώς και ένα αιολικό έργο 76 MW που είναι υπό κατασκευή και ένα ηλιακό έργο 93 MW σε εκτέλεση.

    Η EGPA αναπτύσσει επίσης ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο αιολικών, ηλιακών, αποθηκευτικών και υβριδικών έργων σε όλη την Αυστραλία, παράλληλα με την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε καινοτόμες λύσεις στο πλαίσιο των λιανικών και εμπορικών δραστηριοτήτων της.

    Η Enel Green Power αναπτύσσει και λειτουργεί μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως και έχει παρουσία στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία.

    Θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στην καθαρή ενέργεια, με συνολική χωρητικότητα άνω των 59 GW1 και ένα μείγμα παραγωγής που περιλαμβάνει αιολική, ηλιακή, γεωθερμική και υδροηλεκτρική ενέργεια, καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας.

    Διαβάστε ακόμη:

    ENEL: Πούλησε δύο θυγατρικές στο Περού στην κινεζική CSGI έναντι 2,9 δισ. δολαρίων

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Ποιες νέες υπεραξίες ξεκλειδώνει η κίνηση ματ στα δίκτυα της Ρουμανίας

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Έτσι θα γίνουμε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Ν.Α Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ