• Business

    ΕΛΠΕ: Μέρισμα όταν ομαλοποιηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου

    γρηγορης στεργιουλης

    Γρηγόρης Στεργιούλης. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ


    Την απόφαση της διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) να μην διανείμει μέρισμα απο το 2015 φέτος, καθώς πρώτος στόχος είναι η σταθεροποίηση των οικονομικών μεγεθών, ανακοίνωσε, πριν απο λίγο κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης.

    Αναφορικά με την ομαλοποίηση των οικονομικών ο κ.Στεργιούλης, γεγονός για το οποίο ο εξέφρασε την αισιδοξία του τόσο για το 2016 όσο και για το 2017, επεσήμανε ότι προς την κατεύθυνση αυτή ο όμιλος ήδη αποπλήρωσε το ομόλογο των 400 εκατ. δολαρίων, ενώ έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις για αύξηση των πιστωτικών ορίων, καθώς και για αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών γραμμών.

     

    Όπως αποκάλυψε, στο πρώτο τρίμηνο του 2016 ο όμιλος κατάφερε να διατηρήσει τα περιθώρια διύλισης πάνω από τα 5 δολάρια, εκμεταλλευόμενος το ευνοϊκό περιβάλλον της αγοράς και κυρίως τις νέες συμβάσεις που υπογράφει με μεγάλους προμηθευτές.

    “Τα μηνύματα που λαμβάνουμε ως προς τους όρους πιθανού νέου δανεισμού και νέου ομολογιακού είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Επικεντρωνόμαστε στην βελτίωση τον μεγεθών και την επαναμόχλευση. Οι μέτοχοι θα εισπράξουν αυτό που αξίζουν σύντομα”, είπε ο κ. Στεργιούλης.

    Ο ίδιος αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση από τον όμιλο των ευκαιριών στο μέτωπο της προμήθειας, με την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών με το Ιράν, την Αίγυπτο, και την ρωσική Rosneft. Έχουμε πλέον πολλές εναλλακτικές και ευκαιρίες προμήθειας. Οι επιτυχημένες συμφωνίες έχουν αλλάξει το όνομα των ΕΛΠΕ στην διεθνή αγορά, δήλωσε ο δ/νων σύμβουλος των ΕΛΠΕ.

    tsotsoros

    Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ομίλου Στάθης Τσοτσορός, διευκρίνησε ότι ” ό όμιλος κατέβαλε 100 εκατ. ευρώ στην NIOC του Ιράν στο πλαίσιο διακανονισμού των παλαιών οφειλών.

    Ως προς τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς, ο κ. Στεργιούλης σημείωσε ότι αυτά δεν προήλθαν μόνο από το ευνοϊκό περιβάλλον, αλλά και από την βέλτιστη λειτουργία, αλλά και την επιτυχημένη αντιμετώπιση της κρίσης που προέκυψε από τα capital controls.

    Για τον τομέα της εμπορίας ανέφερε ότι στρατηγικός στόχος είναι η καθετοποίηση και η διάθεση προϊόντων από τις θυγατρικές του ομίλου. Στις διεθνείς δραστηριότητες στόχος είναι η εκμετάλλευση  πιθανών ευκαιριών και η προώθηση εργασιών και σε νέους τομείς, όπως ηλεκτρισμός, αέριο και LNG. Στον τομέα της έρευνας και παραγωγής, τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των ερευνών στον Πατραϊκό Κόλπο δημιουργούν αισιοδοξία, ενώ αναμένονται περαιτέρω αποτελέσματα το φθινόπωρο. Ήδη ο όμιλος έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων συνεργασίας με άλλες διεθνείς εταιρείες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ομίλου, Στάθης Τσοτσορός, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον, τις νέες προκλήσεις στο οικονομικό και ενεργειακό τομέα που δημιουργούνται από το κινεζικό παράγοντα, αλλά και τις νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις σημειώνοντας πως για τον όμιλο βασικός στρατηγικός στόχος παραμένει η προσαρμογή σε μια νέα παγκόσμια κανονικότητα χαμηλής ανάπτυξης, η μετάβαση στο νέο περιβάλλον λειτουργίας με χαμηλότερα κόστη και ο ενεργειακός μετασχηματισμός για ένα διαφοροποιημένο ενεργειακό μίγμα. Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα είναι η διερεύνηση ευκαιριών ανάπτυξης και νέων συνεργασιών για στροφή σε νέες δράσεις και προϊόντα.

    “Ο όμιλος πλήρωσε την πρώτη δόση των 100 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο συμφωνίας για την τακτοποίηση των παλαιών οφειλών”, δήλωσε ο κ. Τσοτσορός.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/nees-allages-gia-ta-dania-pou-tha-poulithoun-se-funds/50226



    ΣΧΟΛΙΑ