ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την εκμετάλλευση του Πατραϊκού Κόλπου από τα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) με τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας, κ. Γιάννη Γρηγορίου να μιλά για απολήψιμα αποθέματα της τάξης των 100 εκατ. βαρελιών, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Αμερικανική εταιρία CALFRAC για την επανεργοποίηση των ερευνών για υδρογοναθράκες στο Θρακικό Πέλαγος.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο Global Oil & Gas που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο κ. Γιάννης Γρηγορίου ανέφερε ότι “αν υπάρχει πετρέλαιο τα απολήψιμα αποθέματα θα είναι της τάξης των 100 εκατ. βαρελιών” ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι το Φεβρουάριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σεισμικών που έγιναν στην περιοχή και θα ξεκινήσει η ερμηνεία τους που θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2017.“Θα κάνουμε ότι προβλέπεται από τη σύμβαση και πολλά περισσότερα” τόνισε ο κ. Γρηγορίου, αποκαλύπτοντας ότι τα ΕΛΠΕ (τα οποία διαθέτουν το 25% των δικαιωμάτων παραχώρησης) βρίσκονται σε συζητήσεις με την αμερικανική εταιρία CALFRAC, η οποία διαθέτει το 75% των δικαιωμάτων παραχώρησης, για την επανεργοποίηση των παραχωρήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος.
Ωστόσο, τα ΕΛΠΕ ενδιαφέρονται για την ταχεία ολοκλήρωση των διαγωνισμών για την παραχώρηση περιοχών προς έρευνα και σε άλλες χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη υποβάλλει προσφορές για τρεις περιοχές, στο Β. Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό, και σε μια από αυτές από κοινού με την Total και την Edison. Μιλώντας σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνος Σκουρλέτης, είπε ότι σύντομα θα υπογράφουν οι συμβάσεις για τις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοαρκανανίας και ΒΔ Πελοποννήσου ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό κόλπο.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης επισήμανε, ότι η εταιρία επαναξιολογεί όλα τα παλιά δεδομένα σεισμικών ερευνών ανά την Ελλάδα ενώ δεν αποκλείεται σε περιοχές που θεωρείται ότι υπάρχει ενδιαφέρον, η εταιρία να αναλάβει την πρωτοβουλία για υποβολή πρότασης προς το Δημόσιο για παραχώρηση.
Τα ΕΛΠΕ βρίσκονται εν αναμονή των αποτελεσμάτων του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων όπου έχουν καταθέσει προσφορές για τα οικόπεδα 1 και 10 αυτόνομα και 2 με διεθνείς εταίρους τις εταιρείες Total ως operator και την Edison, ως partner.
Υπενθυμίζεται δε, ότι έχει υπογραφεί η σύμβαση για τα 2 οικόπεδα που παραχωρούνται στα ΕΛΠΕ στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τα 3 συνολικά οικόπεδα της Δ. Ελλάδας με βασικό στόχο του ομίλου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ώστε να αξιοποιηθεί το παράθυρο ευκαιρίας που φαίνεται να υπάρχει για την ελληνική αγορά.
Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, η Ana Misevic, Director of Exploration Projects Dpt της κροατικής εταιρείας INA, σημείωσε ότι αναμένεται να υπάρξει νέα ώθηση στην έρευνα, που γίνεται στην περιοχή της Αδριατικής και επεσήμανε ότι η προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.
Ο Dan Paul Stefanescu, υψηλόβαθμο στέλεχος της Romgaz, παίρνοντας το λόγο, μίλησε με τη σειρά του για τις προοπτικές που δημιουργούνται για την αξιοποίηση εξοφλημένων κοιτασμάτων στη Ρουμανία αλλά και στις κινήσεις που γίνονται για αύξηση της ζωής των κοιτασμάτων αερίου της χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
http://www.mononews.gr/tsipras-vs-mitsotakis-kanalarches-ke-epikinoniologi-kanoun-gia-sas-ti-vromiki-doulia/78045
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελ. Προδρόμου (BMS) για καινοτόμα φάρμακα: Η υποχρηματοδότηση, τα αδιέξοδα και οι αναγκαίες λύσεις
- The Billionaires Club: Ποιοι είναι οι 19 δισεκατομμυριούχοι που βρίσκονται στη λίστα των επιδραστικών του mononews100
- Υπερταμείο: Ενδιαφέρον από πέντε επενδυτικά σχήματα για τις Ελληνικές Αλυκές
- Νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Στη Β΄ φάση του διαγωνισμού οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR–METLEN και ΑΒΑΞ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.