• Business

    ΕΛΠΕ: Φως στο βάθος του τούνελ

    ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιαμίσιης

    Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης


    Σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς αναμένεται να ανακοινωθούν τα ετήσια αποτελέσματα για τα ΕΛΠΕ, για τη χρήση 2020, μια από τις πιο δύσκολες χρονιές της ιστορίας της εταιρείας λόγω των εκτεταμένων επιπτώσεων στις μετακινήσεις και τη ζήτηση καυσίμων που προκάλεσε η πανδημία.

    Η εταιρεία, διαχειρίστηκε την κρίση επιδεικνύοντας αντοχή και οι αναλυτές αναμένουν  λειτουργικά κέρδη λίγο πάνω από 300 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 45%.

    Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι παρά τη σημαντική μείωση που εκτιμάται ότι θα έχει στα αποτελέσματά της, το περιθώριο διύλισης και τα λειτουργικά της κέρδη, η εταιρεία πρόκειται να διανείμει μέρισμα για τη χρήση 2020.

    Το 2020 τα περιθώρια διύλισης έφτασαν σε χαμηλά 20ετίας, καθώς ο περιορισμός των μετακινήσεων με όλα τα μέσα έριξε σε ιστορικά χαμηλά την κατανάλωση καυσίμων.

    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρες συνθήκες,  οι προσπάθειες της διοίκησης των ΕΛΠΕ  εστιάστηκαν κυρίως στη διαχείριση αυτής της κρίσης και στη προσαρμογή του επιχειρηματικού μοντέλου στη νέα πραγματικότητα. Στα  θετικά της κρίσης είναι ότι τα ΕΛΠΕ κατάφεραν να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα ασφαλούς λειτουργίας, πέτυχαν ομαλό εφοδιασμό σε όλες τις αγορές της, αξιοποιώντας παράλληλα και τις εμπορικές ευκαιρίες που εμφανίστηκαν με ουσιαστική συνεισφορά.

    Σημειώνεται ότι οι ιστορικά δυσμενέστερες συνθήκες για τον κλάδο διύλισης παγκοσμίως  υποχρέωσαν πολλά διυλιστήρια να προχωρήσουν σε προσωρινή διακοπή λειτουργίας, οριστική παύση ή και μετατροπή δραστηριότητας, και παρά το πρόγραμμα εκτεταμένης συντήρησης πενταετίας στο διυλιστήριο Ασπροπύργου, τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ διατήρησαν υψηλά τα επίπεδα λειτουργίας.

    Η υλοποίηση του προγράμματος συντήρησης του Διυλιστηρίου Ασπροπύργου, το κράτησαν κλειστό για 45 ημέρες στο τρίτο τρίμηνο του 2020. Με τα σενάρια ανάκαμψης, να προβλέπουν ασθενή βελτίωση των περιθωρίων διύλισης μέσα στο 20201 και ουσιαστική βελτίωση μετά το 2021, οι προτεραιότητες του ομίλου είναι  να αξιοποιήσει την περίοδο αυτή για να υλοποιήσει τα σχέδια ανάπτυξης σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

    Ένα Ενεργειακός όμιλος γεννιέται-Πράσινη Ενέργεια ο στόχος που υλοποιείται

    Η δύσκολη χρονιά για τον κλάδο διύλισης, ήταν η χρονιά που η εταιρεία έθεσε τις βάσεις για τη μετατροπή της από έναν πετρελαϊκό όμιλο σε ένα ενεργειακό όμιλο,  με  σημαντική δραστηριότητα στις ΑΠΕ.  Η διαφοροποίηση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου των ΕΛΠΕ είναι προτεραιότητα πλέον για τον όμιλο με πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός σημαντικού αριθμού έργων ΑΠΕ, με επέκταση του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, αλλά και   αξιοποίηση των ευκαιριών στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.

    Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, με τη δημιουργία μονάδων συνολικής ισχύος 300 MW έως το 2021 και 600 MW έως το 2025, μέσω οργανικής ανάπτυξης του Ομίλου, καθώς και με στοχευμένες εξαγορές.

    Οι πρώτες δαπάνες σε έργα ΑΠΕ εκτιμώνται στα 250 ευρώ για το 2020.

    Πρώτο έργο είναι το  φωτοβολταϊκό 204 MW στην Κοζάνη που εξαγόρασαν τα ΕΛΠΕ, και το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη να κατασκευάζεται.

    Ακολούθως, ο  Όμιλος μέσω της θυγατρικής ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες δρομολογεί συστάδα φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 143,3 MW στη Δυτική Θεσσαλία και ειδικότερα στην περιοχή των Τρικάλων.

    Οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν στη ΡΑΕ τον Δεκέμβριο του 2019 και οι άδειες εγκρίθηκαν πριν από λίγες ημέρες, στις 18 Φεβρουαρίου.

    Με βάση αυτές, προβλέπεται η δημιουργία τριών νέων φωτοβολταϊκών σταθμών στη Δημοτική Ενότητα Παληοκάστρου Τρικάλων, που θα έχουν ισχύ 52,005 MW, 50,803 MW και 40,495 MW, αντίστοιχα, ενώ η διάρκεια ισχύος της άδειας είναι 25ετής (έως τις 18/2/2046).

    Επίσης, ο Όμιλος σχεδιάζει την είσοδό του στην αγορά των υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης, με τη δημιουργία ενός δικτύου φόρτισης και την παροχή σχετικών υπηρεσιών.

    Διαβάστε επίσης

    Με υπογραφή Σιάμισιη διαχειρίσιμα τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ – Μέρισμα-«δώρο» από Τσαμάζ περιμένει η αγορά στον ΟΤΕ

    ΕΛΠΕ: Ολοκληρώνεται η αναχρηματοδότηση των πιστωτικών γραμμών ύψους €900 εκατ.

    ΕΛΠΕ: Στα €256 εκατ. τα συγκρίσιμα EBITDA στο εννεάμηνο – Αύξηση 10% στις εξαγωγές

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ