• Business

    Elon Musk: Βουτιά της αξίας του twitter στα 20 δισ. δολ. πέντε μήνες μετά την εξαγορά του έναντι 44 δισ. δολ.

    • NewsRoom
    Elon Musk

    Elon Musk


    Η αξία του Twitter ανέρχεται σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ένα email που έστειλε στους υπαλλήλους της εταιρείας ο Εlon Musk.

    Πρόκειται για δραματική πτώση από τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια που πλήρωσε ο δισεκατομμυριούχος για να εξαγοράσει το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο Οκτώβριο.

    Το email, το οποίο αποκάλυψαν οι New York Times, στάλθηκε στους εργαζόμενους για να ανακοινωθεί ένα νέο πρόγραμμα αποζημίωσης με μετοχές.

    Σε αυτό, ο Musk προειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι το Twitter παρέμενε σε επισφαλή οικονομική θέση και, κάποια στιγμή, απείχε τέσσερις μήνες από το να ξεμείνει από χρήματα.

    Επισήμανε ακόμη ότι οι «ριζικές αλλαγές» στην εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών απολύσεων και της μείωσης του κόστους, ήταν απαραίτητες για την αποφυγή της χρεοκοπίας και τον εξορθολογισμό των λειτουργιών.

    «Το Twitter αναδιαμορφώνεται γρήγορα», έγραψε ο Μusk. Αυτός είναι και ο λόγος που η αξία του έχει μειωθεί δραματικά.

    Τον Οκτώβριο ο Musk έκανε ιδιωτικό του Twitter, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον υποχρεωμένο να παρέχει διαφάνεια για τα οικονομικά του.

    Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε δημόσια ότι η εταιρεία έχασε έσοδα καθώς οι διαφημιστές εγκατέλειψαν την πλατφόρμα μετά την εξαγορά και υπαινίχθηκε ότι αυτή κινδύνευε με χρεοκοπία.

    Το ποσό των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτιμά το Twitter ελαφρώς υψηλότερα από τη Snap, τη μητρική εταιρεία του Snapchat, η οποία πρόσφατα αντιμετώπισε πτώση στη διαφήμιση και προέβλεψε μείωση των εσόδων της.

    Η Snap, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει περίπου 375 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες καθημερινά, σε σύγκριση με τα 237,8 εκατομμύρια του Twitter σύμφωνα με τα τελευταία δημόσια στοιχεία της εταιρείας πριν γίνει ιδιωτική.

    Σύμφωνα με το email του Elon Musk σχετικά με το νέο πρόγραμμα αποζημίωσης μετοχών, οι υπάλληλοι του Twitter θα λάβουν μετοχές της X Corporation, της εταιρείας χαρτοφυλακίου που χρησιμοποίησε για να εξαγοράσει την Twitter. Αυτές θα χορηγηθούν βάσει της αποτίμησης των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Παράλληλα, ο Musk εξέφρασε στο email την εκτίμηση του ότι το Twitter θα μπορούσε κάποτε να αξίζει 250 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η εταιρεία σχεδιάζει να επιτρέπει στους υπαλλήλους να πωλούν τις μετοχές κάθε έξι μήνες, πρόσθεσε ο Musk, παρόμοια με την πρακτική που εφαρμόζει η SpaceX, η ιδιωτική εταιρεία κατασκευής πυραύλων του δισεκατομμυριούχου.

    Οι πωλήσεις ιδιωτικών μετοχών θα επιτρέπουν στους υπαλλήλους να διαθέτουν «μετοχές που μπορούν να ρευστοποιηθούν, αλλά χωρίς το χάος των τιμών των μετοχών και τις δικαστικές επιβαρύνσεις που έχει μία δημόσια εταιρεία», επισήμανε ο Musk.

    Διαβάστε ακόμη:

    Elon Musk: Γιατί απογοήτευσε τους επενδυτές της Tesla – Πιέσεις στη μετοχή

    Τζακ Ντόρσει: Ο ιδιόρρυθμός CEO της Silicon Valley στο στόχαστρο του ακτιβιστή short seller



    ΣΧΟΛΙΑ