• Business

    Elon Musk: Πούλησε μετοχές της Tesla αξίας 3,95 δισ. δολ. μετά την εξαγορά του Twitter

    • Bloomberg
    Elon Musk

    Elon Musk


    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, πούλησε μετοχές αξίας τουλάχιστον 3,95 δισ. δολαρίων της κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων λίγες μέρες μετά το κλείσιμο της εξαγοράς του Twitter.

    Σύμφωνα με τα χρηματιστηριακά αρχεία της Τρίτης, ο Musk ρευστοποίησε 19,5 εκατομμύρια μετοχές, πραγματοποιώντας τις πρώτες του πωλήσεις από τον Αύγουστο. Τα έγγραφα δεν έδειξαν ότι οι συναλλαγές ήταν προκαθορισμένες.

    Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ολοκλήρωσε την εξαγορά της πλατφόρμας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τον Οκτώβριο, αφού πέρασε μήνες προσπαθώντας να αποφύγει τη συμφωνία.

    Τον Αύγουστο, ο Musk είχε πει ότι τελείωσε με τις ρευστοποιήσεις μετοχών της Tesla και ότι ήταν σημαντικό να αποφευχθεί μια «πώληση έκτακτης ανάγκης» των μετοχών σε περίπτωση που αναγκαζόταν να κλείσει την εξαγορά του Twitter και δυσκολευόταν να προσελκύσει επιπλέον μετοχικούς εταίρους.

    Δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο πώς χρηματοδοτήθηκε τελικά η συμφωνία των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πέρα ​​από τα περίπου 13 δισ. δολάρια δάνεια με δεσμεύσεις που έλαβε από τις τράπεζες της Wall Street.

    Αρκετά πρόσωπα υψηλού προφίλ υποσχέθηκαν να επενδύσουν περίπου 7 δισ. δολάρια, αν και δεν είναι γνωστό εάν όλοι τήρησαν τις δεσμεύσεις τους. Από την άλλη πλευρά, ο Musk δεν είπε ποτέ δημόσια πώς σχεδίαζε να συγκεντρώσει τα μετρητά που χρειάζονταν για να κλείσει τη συμφωνία.

    Απώλειες από το Twitter

    Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: το Twitter χάνει χρήματα και τώρα αντιμετωπίζει ετήσιες πληρωμές τόκων σχεδόν 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από τότε που ανέλαβε επικεφαλής το Musk, πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν σταματήσει τις διαφημίσεις τους στην πλατφόρμα, περιμένοντας να δουν πώς θα εξελιχθεί υπό την ηγεσία του.

    «Φαίνεται ότι ο Musk προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να παραμείνουν άσχημα τα πράγματα στο Twitter για τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο Τζιν Μάνστερ της Loup Ventures μετά τη δημοσιοποίηση των πωλήσεων των μετοχών. «Ετοιμάζεται να εξελιχθεί το Twitter σε μια τρύπα χρημάτων».

    Οι δραστικές κινήσεις του δισεκατομμυριούχου για μείωση του κόστους — συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης του μισού προσωπικού– και η αναθεώρηση των λειτουργιών της πλατφόρμας δημιούργησαν δύο ταραχώδεις εβδομάδες στην εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ για ορισμένους υπαλλήλους δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν εργάζονται ή όχι στην εταιρεία.

    Η συμφωνία έχει επίσης πυροδοτήσει την ανησυχία ορισμένων μετόχων της Tesla, ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος εξαπλώνεται υπερβολικά και θα πρέπει να ρευστοποιήσει ακόμη περισσότερες μετοχές του.

    Πέρυσι πούλησε μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας αξίας περίπου 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά 53% από το περυσινό υψηλό της, με την περιουσία του Musk να διαμορφώνεται στα 179,5 δισεκατομμύρια δολάρια από 340 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν στο υψηλό της, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

    Διαβάστε ακόμη:

    Twitter: Ανατροπές, απολύσεις και ζημιές 4 εκατ. δολ. ημερησίως υπό την ηγεσία του Elon Musk



    ΣΧΟΛΙΑ