• Business

    Ελληνικό: Κατατέθηκε η ρύθμιση για τα προκαταρκτικά έργα

    • NewsRoom
    Ελληνικό

    Ελληνικό


    Τη ρύθμιση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις προκαταρκτικές εργασίας εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού από τη Lamda Development, κατέθεσε σήμερα το πρωί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όπως είχε προαναγγείλει από την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

    Βάσει της ρύθμισης, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου υποδομών για τα υδατοδρόμια, η Lamda Development προχωρά με δικό της κόστος τις πρόδρομες εργασίες για έργα όπως κατεδαφίσεις, εκσκαφικά κλπ.

    Η νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Ίδρυση, Λειτουργία και Εκμετάλλευση Αεροδρομίων και Υδάτινων Επιφανειών, Ρυθμίσεις Μεταφορών και άλλες διατάξεις» θεωρεί, στο άρθρο 67, ως νομίμως υφιστάμενες όλες τις εγκαταστάσεις (κτήρια και εν γένει κτίσματα και κατασκευές) που έχουν αναγερθεί μέχρι σήμερα στο Ελληνικό και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά με σχετικές διαπιστωτικές πράξεις του υπ. Ανάπτυξης που θα εκδοθούν μετά από εισήγηση της Ελληνικό ΑΕ εντός ενός μήνα από την ψήφιση του νόμου.

    Ειδικότερα στο άρθρο 67 προβλέπεται ότι θεωρούνται νομίμως όλες οι εγκαταστάσεις τόσο στο Ελληνικό όσο και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά με σχετικές διαπιστωτικές πράξεις του υπουργού Ανάπτυξης.

    Εντός του μήνα από την ψήφιση του νόμου θα εκδοθούν ύστερα από εισήγηση της Ελληνικό ΑΕ. Αυτό σημαίνει πώς προβλέπεται άδεια κατεδάφισης όλων των εγκαταστάσεων εκτός των κτιρίων που χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα ή διατηρούμενα ενώ ορισμένα κτίρια όπως εκείνα των σωματείων ΑΜΕΑ, τα κτίρια που στεγάζεται η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του υπουργείου Ναυτιλίας, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται. Η κατεδάφιση των κτιρίων / κτισμάτων από την Lamda Development θα συμβεί πριν από την μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στην Lamda Development.

    Οι διαπιστωτικές πράξεις επέχουν θέση άδειας κατεδάφισης με εξαίρεση συγκεκριμένα κτήρια στο Ελληνικό που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα ή διατηρούμενα.

    Επιπλέον, οι εν λόγω εργασίες θα διενεργηθούν πριν από τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στην Lamda Development.

    Σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου ορίζονται και οι δαπάνες κατεδάφισης που θα βαρύνουν και τη Lamda Development αλλά και την Ελληνικό ΑΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ