• Business

    Ελλάκτωρ: Υποβάθμιση στο CCC+ από την S&P, «αρνητικό» το outlook

    • NewsRoom


    Στην υποβάθμιση της  πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάκτωρ από B- σε CCC+ προχώρησε ο Standard and Poor’s, λόγω της μειωμένης ευελιξίας της στη διαχείριση σημαντικών και επαναλαμβανόμενων ζημιών στον κατασκευαστικό κλάδο (Άκτωρ).

    Παράλληλα ο οίκος αξιολόγησης έθεσε το outlook σε αρνητικό.

    Σύμφωνα με την S&P , η Άκτωρ  αντιμετωπίζει πιέσεις ρευστότητας λόγω ζημιών (155,5 εκατ. ευρώ το 2020) και απαιτήσεων για κεφάλαιο κίνησης, με τον όμιλο να στηρίζει συνεχώς την θυγατρική με χρηματοδότηση. Ο S&P θεωρεί πως αυτό αυξάνει το βραχυπρόθεσμο ρίσκο ρευστότητας, ενώ όπως σημειώνει ο οίκος η αύξηση 120 εκατ. ευρώ που εξετάζει η διοίκηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την κόντρα των μετόχων.

    Ενδεχόμενες συνεχείς αλλαγές στη διοίκηση επηρεάζουν αρνητικά την αποδοτική λειτουργία και τη στρατηγική, αναφέρει ο οίκος, ενώ το μικρότερο σχήμα που υπάρχει σήμερα (5μελές με 2 ανεξάρτητα μέλη), αυξάνει την αβεβαιότητα για τα μειωμένα επίπεδα ανεξαρτησίας του διοικητικού συμβουλίου.

    Σύμφωνα με την S&P,  ο αναπροσαρμοσμένος δείκτης χρέους προς EBITDA θα παραμείνει στο 8,5, με αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές το 2021.

     



    ΣΧΟΛΙΑ