• Business

    ΕΛΙΝΟΙΛ: Ενίσχυση τζίρου και αύξηση κερδών το πρώτο εξάμηνο

    • NewsRoom
    Γιάννης Αληγιζάκης

    Γιάννης Αλιγιζάκης, επικεφαλής Ελινόιλ


    Τα οικονομικά αποτελέσματα για την χρήση του πρώτου εξαμήνου του έτους ανακοίνωσε ο όμιλος ΕΛΙΝΟΙΛ.

    Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε, τα ενοποιημένα, προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου (EBT) κατά το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε κέρδη 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ, έναντι 0,9 εκατ. ευρώ του αντιστοίχου περσινού διαστήματος.

    Επιπλέον, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου της ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. ανήλθε σε 1.084,7 εκατ. ευρώ, έναντι 1.026,7 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2018, καταγράφοντας αύξηση 6%.

    Παράλληλα, τα μικτά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 24,8 εκατ. ευρώ, έναντι 20,8 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2018 και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 9,03 εκατ. ευρώ, έναντι 5,7 εκατ. ευρώ του αντιστοίχου διαστήματος του 2018, καταγράφοντας, έτσι, αύξηση 59%.

    Τα ενοποιημένα προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου (EBT) για το πρώτο εξάμηνο του 2019 ανήλθαν σε κέρδη 1,8 εκατ. ευρώ, έναντι 1,5 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2018, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) ανήλθαν σε κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ, έναντι 0,9 εκατ. ευρώ του αντιστοίχου περσινού διαστήματος.

    Τα αποτελέσματα της μητρικής

    Αναφορικά με τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης του πρώτου εξαμήνου της μητρικής εταιρείας ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε., τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 7,7 εκατ. ευρώ, έναντι 5,4 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2018. Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε κέρδη 1,65 εκατ. ευρώ, έναντι 1,4 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσματα μετά από φόρους σε κέρδη 1,15 εκατ. ευρώ, έναντι 0,8 εκατ. ευρώ του αντιστοίχου διαστήματος του 2018.

    Πτώση κατέγραψε, το πρώτο εξάμηνο του 2018 η εσωτερική αγορά καυσίμων, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Η πτωτική αυτή πορεία οφείλεται στις μειωμένες καταναλώσεις των καυσίμων κίνησης, απόρροια του ασταθούς πολιτικού κλίματος και της παρατεταμένης εκλογικής περιόδου που επικρατούσε στην ελληνική αγορά, καθώς και στη μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων.

    Παρ’ όλα αυτά, σε επίπεδο Ομίλου, οι περισσότερες θυγατρικές παρουσιάζουν θετική πορεία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

    Πιο αναλυτικά, η Ελίν Τεχνική σημειώνει μια καλή πορεία, αναμαβάνοντας σταθερά νέα έργα και καταγράφοντας θετικά οικονομικά αποτελέσματα.

    Επιπλέον, η Ελίν Ναυτική εξακολουθεί την κερδοφόρα πορεία της, εκμεταλλευόμενη κυρίως τον στόλο της.

    Από την άλλη, η Ελίν Σταθμοί σημείωσε ζημία, λόγω της ένταξης νέων Ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων, που απαιτούν σημαντικές επενδύσεις.

    Παράλληλα, η συνδεδεμένη με την ΕΛΙΝΟΙΛ, Ελίν Βιοκαύσιμα αντιμετώπισε μια δύσκολη περίοδο, με αποτέλεσμα να έχει αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα.

    Οι προοπτικές

    Σύμφωνα με όσα εκτιμά ο Όμιλος, η πορεία της αγοράς, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το οικονομικό κλίμα που θα επικρατήσει στη χώρα μας. Οι προοπτικές, πάντως, είναι θετικές. Ως θετική αποτιμάται η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, η οποία έφερε οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα που κυριάρχησε στην αγορά κατά το πρώτο εξάμηνο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν βάσιμες προϋποθέσεις σταθεροποίησης και αλλαγής της ψυχολογίας της αγοράς προς το θετικότερο.

    Επιπλέον, σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης αναμένεται να δημιουργήσει η εξαγγελία και η δέσμευση για την επανεκκίνηση μιας σειράς επενδύσεων. Ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις αναμένεται να έχει σε ό,τι αφορά στην αύξηση των πωλήσεων στον κλάδο της ενέργειας το προσεχές διάστημα. Μικρότερο, αλλά όχι ασήμαντο αντίκτυπο στην εξέλιξη της αγοράς αναμένεται να έχει η πορεία των πωλήσεων του πετρελαίου θέρμανσης.

    Στόχος της ΕΛΙΝΟΙΛ είναι να εστιάσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου Ελίν, προσθέτοντας νέα, ποιοτικά σημεία πώλησης, που στοχεύουν στην πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των καταναλωτών της, αλλά και στη νέα δραστηριότητα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Συγχρόνως, θα ενισχύσει τη δυναμική της παρουσία στις Διεθνείς αγορές, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των πωλήσεών της.



    ΣΧΟΛΙΑ