• Business

    Ελενα Κουντουρά: Τέλος….στο τέλος διανυκτέρευσης!


    “Δεν θα επιβληθεί τέλος διανυκτέρευσης”, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κα. Ελενα Κουντουρά τους τουριστικούς συντάκτες σε συναντήσή της, μετά την διαβεβαίωση που έλαβε από τον υπουργό Οικονομικών κ.Ευκλείδη Τσακαλώτο, δίνοντας έτσι ένα τέλος στην έντονη φημολογία που είχε ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες και προκάλεσε τις ισχυρές αντιδράσεις των τουριστικών φορέων.

    Η φημολογία που είχε αναπτυχθεί γύρω από το θέμα του τέλους, είχε προκάλεσει τη σφοδρή αντίδραση των εκπροσώπων των τουριστικών φορέων, οι οποίοι έκαναν λόγο για καταστροφικό μέτρο που θα χτυπήσει την ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού κλάδου.

    Το θέμα όπως ανέφερε η κ. Κουντουρά ανακινήθηκε, όταν δημοσιοποιήθηκε η πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για την εθελοντική, αρχικά, καταβολή τέλους ανά διανυκτέρευση από τα ξενοδοχεία της συμπρωτεύουσας με την παράλληλη, όμως, δρομολόγηση της κατάργησης του τέλους παρεπιδημούντων.

    Παράλληλα, η κ. Κουντουρά αποκάλυψε ότι έχει καταθέσει πρόταση στο Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής -στο οποίο μετέχει ως επικεφαλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας- για την εξασφάλιση ποσού 15 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αξιοποιηθεί για την τουριστική προβολή της χώρας στο εξωτερικό. Η υπουργός σημείωσε ότι αναμένει απάντηση για το θέμα μετά το Πάσχα.

    Tsakiris

    Την αντίθεση τους σε οποιαδήποτε επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ελληνικά ξενοδοχεία είχε εκφράσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας χαρακτηρίζοντας “τέτοιες σκέψεις, από όπου και αν προέρχονται, άκρως επικίνδυνες“.

    Οπως είχε επισημάνει και ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης “τετοιες σκέψεις, από όπου και αν προέρχονται, είναι άκρως επικίνδυνες. Οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος – μετά την αύξηση του ΦΠΑ- θα ήταν καταστροφική και ουσιαστικά θα ακύρωνε τη δυνατότητα του ελληνικού τουρισμού να στηρίξει τα δημόσια έσοδα και να δώσει δουλειές στους Έλληνες πολίτες.

    andreadis

    Διάψευση των πληροφοριών που θέλουν την Κυβέρνηση, λόγω μνημονίου, να επιβάλει τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, ζητούσε με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ.Ανδρέας Ανδρεάδης εκφράζοντας την έντονη διαφωνία σύσσωμου του τουριστικού κλάδου. Στην επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ.Σταθάκη και στην Αν. υπουργό Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά, οι τουριστικοί επιχειρηματίες ζητούν τη διάψευση αυτών των πληροφοριών.

    “Το τέλος διανυκτέρευσης που θα στρέψει τον τουρισμό μας στις γκρίζες μισθώσεις και στους ανταγωνιστές είναι εξαιρετικά παράλογο για να περάσει”, είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά, μέσω του Twitter του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ.Ανδρέας Ανδρεάδης.

    Δώρο” για τους διεθνείς ανταγωνιστές αποτελεί η τυχόν επιβολή τέλους διανυκτέρευσης, σε συνέχεια της αύξησης του Φ.Π.Α. στην εστίαση, στα ξενοδοχεία, αλλά και της επικείμενης κατάργησης της έκπτωσης 30% του Φ.Π.Α. στα Ελληνικά νησιά. Αυτό υποστήριζαν οι ξενοδόχοι, αλλά και τα πολιτικά κόμματα.

    kefalogianni-arabatzi

    H συντονίστρια της Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Αθηνών, κα Όλγα Κεφαλογιάννη και η υπεύθυνη του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Σερρών, κα Φωτεινή Αραμπατζή, με αφορμή την φήμη δήλωσαν ότι “η φοροεπιδρομική μανία της Κυβέρνησης απέναντι σε οτιδήποτε παραγωγικό εξελίσσεται σε μάστιγα για την ελληνική οικονομία. Η φημολογούμενη πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, ανάλογα με τα αστέρια των καταλυμάτων, δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία στο σύνολο του τουριστικού τομέα.Την ίδια ώρα που ο τουριστικός κλάδος προσπαθεί μόνος του, χωρίς την συμπαράσταση της πολιτείας, να διασώσει τη φετινή τουριστική περίοδο από τις αρνητικές συνέπειες της τραγικής διαχείρισης της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης από την Κυβέρνηση, η επιβεβαίωση ενός τέτοιου σεναρίου θα αποτελέσει ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στην οικονομική βιωσιμότητα”. Καταλήγοντας οι δυο βουλευτές, κάλεσαν την Κυβέρνηση “να διαψεύσει σήμερα, ρητά και κατηγορηματικά, το συγκεκριμένο σενάριο. Να δώσει τέλος σε μια φημολογία που μόνο κακό κάνει στον ελληνικό τουρισμό και στραγγαλίζει το δυναμικότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας”.

     



    ΣΧΟΛΙΑ