• Business

    Eldorado Gold: Ζητά αποζημίωση 750 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για τις καθυστερήσεις στις Σκουριές

    • NewsRoom

    Τζορτζ Μπερνς, επικεφαλής Eldorado Gold


    Εξώδικο αίτημα αποζημίωσης ύψους 750 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο υπέβαλε η θυγατρική της Eldorado Gold στην Ελλάδα, Ελληνικός Χρυσός. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eldorado Gold, το αίτημα αφορά «στις ζημιές που έχει υποστεί η εταιρεία από τις καθυστερήσεις όσον αφορά στην έκδοση αδειών για το project στις Σκουριές, μεταξύ των οποίων ζημιές για τις δαπάνες της αλλά και για τα διαφυγόντα κέρδη». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eldorado Gold, το αίτημα είναι εξωδικαστικό και δεν περιλαμβάνει νομικές διαδικασίες.

    Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, George Burns, δήλωσε:

    «Το εξώδικο αποτελεί μια προσπάθεια καλή τη πίστει να λυθεί το ζήτημα με το ελληνικό δημόσιο καθώς σχετίζεται με κόστη που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στην έκδοση αδειών στα μεταλλεία.

    Η Eldorado έχει ενεργήσει πάντοτε με τρόπο που συνάδει με την θέλησή της να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για υπεύθυνη ανάπτυξη των Σκουριών. Ελπίζουμε ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί με φιλικό τρόπο, χωρίς να ακολουθήσουμε την οδό της διαιτησίας».

    Τι απαντά το ΥΠΕΝ

    Η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας είναι, σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης, μια ενιαία επένδυση, σημειώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ», σχετικά με την κατάθεση αιτήματος αποζημίωσης ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αδειοδότησης του Μεταλλείου των Σκουριών.

    Όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ σε ανακοίνωσή «ως εκ τούτου, βασική προϋπόθεση για την έναρξη και λειτουργία των επιμέρους τμημάτων αυτής (της επένδυσης), είναι η προσκόμιση, εκ μέρους της εταιρείας, των απαραίτητων εγγυήσεων για την υλοποίηση της υποχρέωσης παραγωγής καθαρών μετάλλων».

    «Στο πλαίσιο της θέσης αυτής, εξετάζεται από τη Διοίκηση και το κατατεθέν αίτημα της εταιρείας», συμπληρώνει το υπουργείο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Eldorado: Εξετάζουμε όλες τις νομικές επιλογές για το project στις Σκουριές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνικός Χρυσός: Κατέθεσε τροποποίηση της τεχνικής μελέτης για τις Σκουριές



    ΣΧΟΛΙΑ