• Business

    Έκπτωτος ο Καλογρίτσας και από τις δύο εργολαβίες του έργου Πάτρα-Πύργος

    • Δημήτρης Κατακουζηνός

    Χρήστος Καλογρίτσας


    Ραγδαίες εξελίξεις για την εταιρεία Τοξότης του ομίλου Καλογρίτσα, ο οποίος βρίσκεται από το υπουργείο Υποδομών εκτός του έργου και από τις δύο εργολαβίες του Πάτρα–Πύργος.

    Λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, και παρά τις πιέσεις που άσκησε ο επικεφαλής του Ομίλου Χρήστος Καλογρίτσας προκειμένου να μη φύγει από το έργο, καθώς δεν κατέθεσε τις δύο εγγυητικές καλής εκτέλεσης ύψους 1,4 και 1,2 εκατομμύρια αντίστοιχα και άλλα συνοδευτικά έγγραφα, την περασμένη Δευτέρα 10 Ιουνίου που ήταν η καταληκτική ημερομηνία, το υπουργείο Υποδομών προχώρησε την επομένη 11 Ιουνίου σε όλα όσα ορίζει ο νόμος.

    Επειτα από έναν και πλέον μήνα προσπαθειών, ακόμα και πολιτικών πιέσεων, εντέλει ο κ. Καλογρίτσας δεν μπόρεσε να «πείσει» την Τράπεζα Αττικής και το ΤΜΕΔΕ για τη χορήγηση των απαιτούμενων εγγυητικών, με αποτέλεσμα ένα μέρος του έργου να βρίσκεται αυτή τη στιγμή «στον αέρα».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε στο χθεσινοβραδινό διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής ελήφθη απόφαση για έκδοση εγγυητικής επιστολής υπέρ του ομίλου Καλογρίτσα.

    Στην τράπεζα βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο πλήρους κατάρρευσης του κατασκευαστικού ομίλου, στον οποίο έχουν χορηγήσει δάνεια με υπόλοιπο που προσεγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο ζήτησε να συνεδριάσουν την επόμενη Τρίτη οι αρμόδιες Επιτροπές πιστοδοτήσεων και risk committee για να γνωμοδοτήσουν σχετικά με το θέμα της έκδοσης ή μη της εγγυητικής Καλογρίτσα.

    Την ίδια ώρα ο κ. Καλογρίτσας διατηρεί ένα περιθώριο ορισμένων ημερών, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους που δεν κατόρθωσε να προσκομίσει τις απαιτούμενες εγγυητικές και τα σχετικά δικαιολογητικά που συνεπάγονται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα είναι βασική προϋπόθεση για να υπογραφούν οι συμβάσεις.

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νόμο, η εταιρεία η οποία κηρύσσεται έκπτωτη από ένα έργο, έχει δικαίωμα υποβολής ένστασης στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών μέσα σε 10 μέρες από την έκδοση της απόφασης με το αιτιολογικό ότι η έκπτωσή της προκαλεί ζημία και επηρεάζει την λειτουργία της επιχείρησης. Αυτομάτως αναστέλλεται η έκπτωση από το έργο και η εταιρεία μέσα στο διάστημα αυτό θα πρέπει να αναζητήσει λύση για την εγγυητική προκειμένου να αποδείξει ότι είναι σε θέση να υλοποιήσει το έργο.

    Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις που επρόκειτο να ανατεθούν στον εν λόγω επιχειρηματία, έχουν ανατεθεί με εκπτώσεις άνω του 50%, με τη συνολική αξία τους να υπολογίζεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ, για τις οποίες η κυβέρνηση πανηγύριζε υποστηρίζοντας ότι η μείωση του κόστους του έργου ήταν βασική προϋπόθεση για να εγκριθεί από την ΕΕ.

    Οι εταιρείες συμφερόντων Καλογρίτσα έχουν απολέσει τους τελευταίους μήνες συμβάσεις 100 εκατ. ευρώ (οι οποίες εκτελούνται πλέον από την «Ακτωρ»), ενώ και ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε έκπτωση του συγκεκριμένου εργολάβου από σειρά συμβάσεων τις οποίες είχε αναλάβει τα προηγούμενα χρόνια και δεν εκτελούσε.

    Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η περίφημη εργολαβία Πάτρα-Πύργος θα βρεθεί αντιμέτωπη στην καλύτερη περίπτωση με νέες καθυστερήσεις μέχρι το υπουργείο να προσκαλέσει τους επόμενους μειοδότες ή με την πιθανότητα να μην ολοκληρωθεί εάν τελικά ο όμιλος Καλογρίτσα, ο οποίος βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική αδυναμία καταφέρει να βρει την εγγυητική.

     



    ΣΧΟΛΙΑ