• Business

    Εκτός ελέγχου τα χρέη μας στην εφορία. Δείτε τα νέα νούμερα

    • NewsRoom


    Χρέη, Χρέη , Χρέη. Εκτός ελέγχου είναι πλέον τα χρέη των Ελλήνων στο δημόσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ανήλθαν συνολικά στα 101,2 δις. ευρώ κάνοντας νέο ρεκόρ τον Δεκέμβριο κατά 1,3 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι έχουν λάβει κατασχετήριο από την εφορία και πλέον ζουν υπό το βάρος της αναγκαστικής είσπραξης, με την εφορία να τους δεσμεύει τραπεζικά υπόλοιπα αλλά και εισοδήματα από όλες τις πηγές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης:

    – τον περασμένο Δεκέμβριο οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο διαμορφώθηκαν στα  101,85 δισ. ευρώ.

    – τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν εντός του 2017 ανήλθαν σε 12,931  δις ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 1,3 δις.  ευρώ σε σχέση με τον Νοέμβριο και σχεδόν όλο το ποσό αφορά φορολογικές υποχρεώσεις που έμειναν απλήρωτες από τους φορολογούμενους (πχ ΕΝΦΙΑ, φορολογικά πρόστιμα, ΦΠΑ κλπ).

    – 4.068.857 ΑΦΜ έχουν “κοκκινίσει” στην εφορία καθώς έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τον Δεκέμβριο, ωστόσο,  ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 138.260  άτομα αφού πολλοί από αυτούς προχωρούν σε ρύθμιση των οφειλών τους

    – η φορολογική διοίκηση έχει ήδη επιβάλλει κατασχέσεις σε πάνω από ένα εκατομμύριο οφειλέτες της. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο  σε 1.050.077 παρουσιάζοντας μέσα σε έναν μόνο μήνα αύξηση κατά 14.781 οφειλέτες.

    – από τις κατασχέσεις και τις ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης (π.χ. 100 δόσεις ή πάγια ρύθμιση 12 δόσεων) εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία το 2017 περίπου 5,069 δις. ευρώ από τα οποία 2,687 δις. από παλαιά χρέη και 2,391 δις. ευρώ από νέες οφειλές προς την φορολογική διοίκηση



    ΣΧΟΛΙΑ