• Business

    Έκθεση-σοκ της Moody’s για τους εφοπλιστές: «Τρικυμία» στα φετινά κέρδη

    Moody's

    moodys


    Διπλό είναι σήμερα το χτύπημα για τον κλάδο της ναυτιλίας: σαν να μην έφτανε το σοκ για την απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία απόφαση που ήδη προκαλεί πανικό στις αγορές και είναι αναπόφευκτο πως θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στη ναυτιλιακή αγορά, ήρθε και η έκθεση του οίκου Moody’s που υποβαθμίζει από σταθερό σε αρνητικό το outlook για τη ναυτιλία, εκτιμώντας ότι οι δυσκολίες στον κλάδο θα επιμείνουν και θα επιδεινωθούν.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου Moody’s, φέτος το EBITDA των ναυτιλιακών επιχειρήσεων που παρακολουθεί θα υποχωρήσει σε ποσοστό 7-10%, ένα ποσοστό που μόλις τον Μάρτιο υπολογιζόταν σε κάτω από 5%.

    «Το αρνητικό outlook αντανακλά την προσδοκία μας ότι τα κέρδη θα επιδεινωθούν, με τα μεταφορικά ναύλα να παραμένουν πιθανόν πιεσμένα εν μέσω άφθονης προσφοράς», εξηγεί ο αναλυτής του Moody’s Mariko Semetko.

    Ειδικά για την αγορά των bulkers, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. «Τα ναύλα είναι πολύ χαμηλά, παρά το γεγονός ότι τα υψηλά επίπεδα ακυρώσεων και διαλύσεων θα διατηρήσουν μικρό το κενό ανάμεσα στην αύξηση της προσφοράς και την αύξηση της ζήτησης», αναφέρεται στην έκθεση.

    Τα πράγματα δεν είναι πιο ευοίωνα για την αγορά των φορτηγών πλοίων, όπου ο οίκος Moody’s εκτιμά πως δεν θα υπάρξουν αξιόλογες αυξήσεις στις τιμές στο εγγύς μέλλον. «Αν και η πτώση των ναύλων για τον τομέα των container μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στο ότι οι εταιρείες μεταφέρουν την πτώση της τιμής των καυσίμων στους πελάτες τους, είναι επίσης απόρροια της συνεχιζόμενης υπερπροσφοράς στην αγορά, όπου οι εταιρείες παραγγέλνουν μεγαλύτερα, πιο αποδοτικά πλοία», σημειώνεται στην έκθεση.

    Όσο για την αγορά των τάνκερ, ο Moody’s προβλέπει επίσης πτώση των τιμών και του EBITDA το 2016, και το μήνυμα προς τους εφοπλιστές είναι μάλλον ξεκάθαρο: προετοιμαστείτε για τα χειρότερα…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/ena-akoma-tanker-vlcc-sta-cheria-tis-pantheon-tou-kanellaki-56-ek-dol/56032



    ΣΧΟΛΙΑ