ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σημαντικό ορόσημο για την ΕΚΤΕΡ Α.Ε. αποτελεί η αίτηση αναβάθμισης του εργοληπτικού της πτυχίου στην 7η τάξη, την ανώτατη που προβλέπεται για κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα. Με την αναβάθμιση αυτή, η εταιρεία αποκτά πλέον δικαίωμα συμμετοχής σε όλους τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων χωρίς περιορισμούς χρηματοοικονομικής ή τεχνικής φύσης, εισερχόμενη σε ένα κλειστό club λίγων ισχυρών του κλάδου.
Όπως σημειώνεται στο ενημερωτικό δελτίο, η αναβάθμιση είναι αποτέλεσμα μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού της διοίκησης, ο οποίος περιλάμβανε εξαγορές και συγχωνεύσεις, επενδύσεις σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και πιστοποιήσεις. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, «η αναβάθμιση σηματοδοτεί μια γεωμετρική αναβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης και ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία της ΕΚΤΕΡ».
Με το νέο πτυχίο, η ΕΚΤΕΡ στοχεύει σε σημαντικά δημόσια έργα νέας γενιάς, κυρίως κτηριακά, αλλά και οδικά και υδραυλικά, τομείς στους οποίους διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία και τεχνογνωσία.
Θετικές οι προοπτικές για τον κλάδο
Οι συνθήκες στον κατασκευαστικό τομέα παραμένουν θετικές, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, που προβλέπει επιπρόσθετα έργα υποδομών ύψους 10 δισ. ευρώ την περίοδο 2026–2030, πέραν των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Επιπλέον, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ενισχύεται σημαντικά: σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2026, προβλέπεται αύξηση στα 16,7 δισ. ευρώ, από 14,6 δισ. το 2025 – μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί.
Δυναμική παρουσία και στα ΣΔΙΤ
Τέλος, η εταιρεία έχει εισέλθει και στον τομέα των ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), όπου προγραμματίζονται σημαντικά έργα τα επόμενα χρόνια. Με το νέο πτυχίο και τη σχετική εμπειρία, η ΕΚΤΕΡ φιλοδοξεί να επεκτείνει τη δραστηριότητά της, να διεκδικήσει έργα ορόσημα και να εξασφαλίσει σταθερές ροές εσόδων.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Πράσινο φως» για την αποκατάσταση του Αχιλλείου: Άνω των 5 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
- Apollo’s Muse: Η αποκλειστική ιδιωτική λέσχη του Λονδίνου με τα αληθινά αρχαία ελληνικά αγάλματα των 80 εκατ.
- Αγορές υπό πίεση, δασμοί και γεωπολιτικός κίνδυνος στο προσκήνιο
- Πότε θα γίνουν οι εκλογές το 2027, τα πορίσματα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ανασχηματισμοί του ΜΜ, ο υφυπουργός και οι… αμαζόνες του
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.