• Business

    ΕΚΤΕΡ: H έκπληξη του εξαμήνου και η εκτίναξη της μετοχής στο +26,6% σε μία ημέρα

    Ο Πρόεδρος της

    Ο Πρόεδρος της “ΕΚΤΕΡ ΑΕ”, Αθανάσιος Σίψας


    Έκπληξη προκάλεσαν τόσο στον κατασκευαστικό κλάδο όσο και στην αγορά τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΚΤΕΡ, η οποία καταγράφει σημαντική άνοδο σε όλα τα μεγέθη. Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από το Χρηματιστήριο Αθηνών με αποτέλεσμα η μετοχή της εισηγμένης να εκτινάσσεται στο +26,6 % και την κεφαλαιοποίησή της να αυξάνεται από τα 24 εκατ. ευρώ στα  31,05 εκατ. ευρώ εντός μίας ημέρας.

    Πηγές της εταιρείας μιλούν στο mononews και αποδίδουν την αναπάντεχη αυτή άνοδο στο γεγονός ότι η εισηγμένη είχε υπογράψει πλήθος έργων εντός του 2022 και τα παρέδωσε εντός του 2023, ενώ η πλειοψηφία των έργων που αναλαμβάνει διαρκούν από λίγους μήνες έως και τρία έτη.

    Τόνισαν, δε, ότι το ανεκτέλεστο της αναμένεται έως τα τέλη του έτους να έχει  ξεπεράσει τα 175 εκατ. ευρώ από τα 90,1 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη του Α’ Εξαμήνου, ενώ  αναμένονται αποφάσεις κατακύρωσης διαγωνισμών για νέα έργα αξίας 55 εκατ. ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισηγμένη συμμετέχει είτε μόνη της ή σε κοινοπραξίες μαζί με άλλες εταιρείες σε μεγάλα έργα και πρόσφατα ολοκλήρωσε και παρέδωσε το πρώτο κτίριο στο Ελληνικό, ενώ ανέλαβε και παρέδωσε έγκαιρα έργα στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

    Επίσης, η εταιρεία μαζί με τις Δομική Κρήτης, ΤΕΝΑ και ΕΡΕΤΒΟ έχει δημιουργήσει ένα κοινό μπλοκ που διεκδικεί τα μεγάλα έργα του υπουργείου υποδομών.

    Μερικές φορές, μάλιστα, προσφεύγει κατά των διαγωνισμών και πρόσφατα πέτυχε το πάγωμα των ΣΔΙΤ Δράμα-Αμφίπολη και Θεσσαλονίκη-Έδεσσα. Οι προσφυγές αυτές δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε αποφάσεις για να ανοίξει η «βεντάλια» για τις εταιρίες που μπορούν να κτυπήσουν τα μεγάλα έργα.

    Η ΕΚΤΕΡ, της οποίας Πρόεδρος είναι ο Αθανάσιος Σίψας, έχει αρχίσει να «μεγαλώνει» και επιδιώκει να αποκτήσει πτυχίο εβδόμης τάξης, δηλαδή το ίδιο με αυτό που έχουν οι μεγάλοι του κατασκευαστικού κλάδου, όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, Intrakat και Mytilineos.

    Για να το πετύχει αυτό θα προχωρήσει σε ένα συνδυασμό εξαγορών και συγχωνεύσεων.

    Τα οικονομικά αποτελέσματα του Α΄Εξαμήνου

    Τη σημαντικότερη άνοδο καταγράφουν τα καθαρά μετά φόρων κέρδη καθώς αυτά τριανταπλασιάστηκαν και από τις 163 χιλιάδες ευρώ του Α΄Εξαμήνου του 2022 ανήλθαν για την ίδια περίοδο στα  5,17 εκατ. ευρώ.

    Στη δεύτερη θέση της ανοδικής αυτής τάσης βρίσκονται τα  αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν στα 7,05 εκατ. ευρώ για το Α΄Εξάμηνο του 2023 καταγράφοντας αύξηση 1290% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2022 (508 χιλιάδες ευρώ).

    Ακολουθούν τα μικτά κέρδη της ΕΚΤΕΡ, τα οποία επταπλασιάστηκαν και από τις 747 χιλιάδες ευρώ για το πρώτο μισό του 2022 ανήλθαν στα 6,13 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο της χρονιάς που διανύουμε.

    Όσον αφορά τον κύκλο εργασιών αυτός ανήλθε στα 35,9 εκατ. ευρώ έναντι των 6,8 εκατ. ευρώ με την αύξηση σε ετήσια βάση να διαμορφώνεται στο 421%. Η εισηγμένη αναφέρει στη σχετική έκθεση ότι η αλματώδης αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται στην εξέλιξη ή/και ολοκλήρωση κατασκευαστικών συμβολαίων των οποίων οι προθεσμίες αποπεράτωσης είναι σε χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους.

    Ποια έργα ανέλαβε-Η επένδυση στην Πάρο

    Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου που μας πέρασε η ΕΚΤΕΡ είτε μόνη της είτε μέσω της συμμετοχής της σε κοινοπραξίες κατάφερε να αναλάβει τα εξής έργα:

    • Μετατροπή βιομηχανικού κτιρίου σε εκπαιδευτήριο για λογαριασμό της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου του Τάγματος των Αδελφών των χριστιανικών ΔΕΛΑΣΑΛ της Καθολικής Εκκλησίας: 6,5 εκατ.ευρώ. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη στις 16 Μαρτίου και το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του ερχόμενου Απριλίου.
    • Συμμετέχει κατά 30% στην κοινοπραξία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το έργο Κέντρο Πολιτισμού και Νεολαίας – Ιωνικό Κέντρο αξίας 29,4 εκατ.ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2024.
    • Προχώρησε στην υπογραφή τριών συμβάσεων που αφορούν έργα συνολικής αξίας άνω των 9 εκατ. ευρώ που θα γίνουν στο Διεθνή Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος για λογαριασμό των Aegean και Olympic Air.
    • Εκτός από τις συναφθείσες συμβάσεις η ΕΚΤΕΡ έχει αναλάβει και την ανέγερση 5αστερου ξενοδοχείου στην Πάρο αξίας 53 εκατ. ευρώ, η οποία προς το παρόν έχει παγώσει λόγω της απόφασης του ΣτΕ που επέβαλε στοπ και η εταιρεία κινεί τις διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του. Η εταιρεία έχει λάβει δάνειο 42,6 εκατ.ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Διαβάστε επίσης:

    Κ. Στέγγος (Τεχνική Ολυμπιακή): Ο θησαυρός κρύβεται στη… θάλασσα

    Κατασκευαστές: Ποιες μικρές και μεσαίες εταρείες διεκδικούν μερίδιο των έργων στη Θεσσαλία

    Α. Σίψας (ΕΚΤΕΡ): Εξαγορές και συγχωνεύσεις έως τα τέλη του έτους για να κτυπήσουμε μεγάλα έργα

    ──────────────────

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ