• Business

    Έκπληξη μεγατόνων. Ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία εμπλέκεται στις μίζες της Petrobras

    Sérgio Machado

    Sérgio Machado. Πρώην Στέλεχος Petrobas


    Άρωμα… Ελλάδας έχουν οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις του πρώην ανώτατου στελέχους της (ελεγχόμενης από την κυβέρνηση της Βραζιλίας) Petrobras και πρώην πολιτικού της Βραζιλίας Sergio Machado για πλουσιοπάροχες μίζες που φέρεται να έλαβε η Petrobras από ναυτιλιακές εταιρείες. Σύμφωνα με τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ, ο Machado, που πλέον συνεργάζεται με τις αρχές στην έρευνα για το σκάνδαλο της Petrobras το οποίο συγκλονίζει εδώ και μήνες τη χώρα, είπε στους εισαγγελείς ότι η βραζιλιάνικη επιχείρηση έλαβε μίζες (οι οποίες κατόπιν κατέληξαν σε πολιτικά πρόσωπα) μετά από συμφωνίες ναύλωσης με τις ναυτιλιακές Teekay Norway, Knutsen Shuttle Tankers, Viken Shipping, Lauritzen Tankers, καθώς και με μία ελληνική εταιρεία που παραμένει άγνωστη.

    Πάντως, και οι τέσσερις εταιρείες που κατονομάζει ο Machado δηλώνουν άγνοια για τις μίζες που καταγγέλλει. Eκπρόσωπος της Teekay ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη εσωτερική έρευνα, ενώ στέλεχος της Knutsen ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία δεν έχει προβεί σε παράνομες πληρωμές. Εκπρόσωπος της Lauritzen δήλωσε ότι η εταιρεία δεν γνωρίζει τίποτα για παράνομες πληρωμές στη Βραζιλία και ότι δεν έχει ενημερωθεί από τις τοπικές αρχές. Και η Viken επίσης υποστηρίζει πως δε γνωρίζει τίποτα για μίζες.

    Όσο για την Transpetro, την θυγατρική της Petrobras που ασχολείται με τα τάνκερ, υποστηρίζει πως σε αυτήν την υπόθεση είναι και η ίδια θύμα των παράνομων πρακτικών που καταγγέλλει ο Machado.

    H Transpetro υποστηρίζει ότι, όπως και η Petrobras, τον Δεκέμβριο του 2014 υιοθέτησε ένα πρόγραμμα κατά της διαθοράς – τον ίδιο ακριβώς μηνα που ο Machado αποχώρησε από το τιμόνι της εταιρείας.

    «Εγκεκριμένο από το διοικητικό συμβούλιο, το πρόγραμμα έχει ενισχύσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες αποτροπής (της διαφθοράς) και επίσης έχει στόχο τον εντοπισμό, την έρευνα και τη διόρθωση παρατυπιών στις διαδικασίες που έχουν κινηθεί από την εταιρεία», αναφέρει η Transpetro σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι έχει εφαρμόσει παράλληλα και ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της εταιρικής διακυβέρνησης από τον Δεκέμβριο του 2015.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/o-alexiadis-kernai-gia-ta-genethlia-tou-3-ekat-forologoumenous-o-enfia-tha-plirothi-ton-septemvrio/63585



    ΣΧΟΛΙΑ