• Business

    Εκ νέου επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ για την Ελλάδα

    • NewsRoom


    Εκ νέου ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα εκδηλώνουν όμιλοι από το Κατάρ, έπειτα από την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και τη δημιουργία υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

    Στο «επίκεντρο» βρίσκονται τα δύο μεγαλόπνοα projects τα οποία είχαν «παγώσει» στο νησί Οξυά στο σύμπλεγμα των Εχινάδων, όσο και στη Ζάκυνθο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες προσεχώς αναμένεται συνάντηση του πρέσβη του Κατάρ στην Ελλάδα με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ στη συνέχεια εκπρόσωποι των Καταριανών προτίθενται να συναντήσουν τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη.

    Υπενθυμίζεται ότι στην Οξυά οι Καταριανοί στοχεύουν στη δημιουργία ενός art island, ένα μεγαλόπνοο σχέδιο το οποίο είχε παγώσει λόγω νομικών και γραφειοκρατικών κωλυμάτων, καθώς το νησί είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura.

    Το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο του Στ. Αγιοστρατίτη είχε εκπονήσει τα σχέδια με βάση και το όραμα της κόρης του Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, Μαγιάσα. Ωστόσο τα σχέδια δεν έγιναν αποδεκτά από τους επενδυτές και το αρχιτεκτονικό γραφείο κατέθεσε αγωγή αξιώνοντας αμοιβές περίπου 6,5 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τους δικαστές, το αρχιτεκτονικό γραφείο δεν εκπόνησε ολοκληρωμένες μελέτες για την Οξυά,  προκειμένου να λάβει τις αμοιβές που διεκδικούσε ως ποσοστά επί του έργου.

    Όσον αφορά στη Ζάκυνθο, πριν από έναν περίπου χρόνο το Πρωτοδικείο είχε απορρίψει το αίτημα ακύρωσης του συμβολαίου αγοραπωλησίας του ακινήτου. Ειδικότερα απερρίφθη το αίτημα της Εκκλησίας και των τοπικών αρχών να ακυρωθεί το συμβόλαιο βάσει του οποίου οι Καταριανοί είχαν αγοράσει έκταση 15.000 στρεμμάτων πάνω από τη μαγευτική παραλία του Ναυαγίου. Η δικαστική αρχή πάντως αποφάσισε να οριστεί πραγματογνώμονας.



    ΣΧΟΛΙΑ